A fogamzásgátlás 11+1 módszere, amit mindenkinek ismerni kell

Írta: ,

A naptár módszertől kezdve a hormonális fogamzásgátlókon át a petevezeték elégetéséig számos lehetőség közül választhat egy nő, ha nem szeretne teherbe esni. Az ideális fogamzásgátló módszer függ attól, hogy hány éves az illető, szeretne-e még a későbbiekben gyermeket, van-e valamilyen allergiája, de még attól is, hogy vallásos-e.

1. Fogamzásgátló tabletta

A tabletta az egyik legismertebb hormonális fogamzásgátló módszer. Aggódó anyukák remegve, ám a pozitív végkifejlet lehetőségét szem előtt tartva szívesen vállalják, hogy a testiséggel kacérkodó lányukat nőgyógyászhoz viszik, aki majd felírja az első pirulákat a gyermekük számára. Ezután leányuk szívére kötik, hogy minden nap, ugyanabban az időpontban vegyék be a fogazmásgátlót, ha nem szeretnének túl fiatalon anyává válni és szüleiket ideje korán nagypapává és nagymamává tenni.

A fogamzásgátló tablettáknak három nagy csoportja van: egykomponensű, kombinált fogamzásgátlók és az esemény utáni tabletták.

2. Női és férfi óvszer

Magyarországon mindig nyáron tetőzik az óvszerhasználat, egyesek ezt a fesztivál szezonnal magyarázzák. A Nielsen piackutató cég felmérése szerint évente körülbelül 20 millió gumióvszer fogy el hazánkban, ebből négymillió a nyári hónapokban. Kevesen tudják, de nem csak a hagyományos, péniszre húzandó férfi óvszer létezik, 1992 óta van női óvszer is.

Ez utóbbi is véd a nem kívánt terhességtől és egyben a nemi úton terjedő betegségektől is. Hormonmentes módszer, akár nyolc órával az aktus előtt felhelyezhető és menstruáció közben is használható. Mindkét vége gyűrűs, a belső a méhnyakra illeszkedik, a külső a vaginán kívül helyezkedik el, emiatt sokan kényelmetlennek tartják.

Forrás: koya979/depositphotos.com

3. Csak egy szúrás?

Egyetlen injekció három hónapra jelent védelmet, mialatt ovuláció sem megy végbe, így általában megszűnik a menstruáció is. Amerikában a leginkább kedvelt fogamzásgátló módszer, mivel hatékonysága megegyezik a tablettáéval, viszont sokkal kisebb odafigyelést igényel.

Hátránya azonban, hogy a mellékhatásokat tapasztalva már nincs visszaút, a farizomba vagy a vállba kapott progesztagén nem távolítható el a szervezetből. Számításba kell venni azt is, hogy a hatóidő lejárta után később tér vissza a fogamzóképesség, mint a tablettánál.

4. Évekig tartó biztonság a spirállal

A spirál egy méhen belüli fogamzásgátló módszer, felhelyezését kizárólag nőgyógyász végezheti. Kissé kellemetlen érzés, de cserébe akár 6-7 évig is megoldott a terhesség elleni védekezés. Vannak műanyag, réz és nemesfém ötvözetű spirálok. Többnyire fizikai jelenlétükkel és a belőlük kiáramló anyagok miatt gátolják a spermiumok mozgását, illetve a petesejt megtermékenyülését.