Ebben az életkorban esik vissza drasztikusan a férfiak termékenysége

Zabolai Margit
Írta: ,
Ebben az életkorban esik vissza drasztikusan a férfiak termékenysége

Kép forrása: iLlex/depositphotos.com

A ketyegő biológiai óra olyasmi, amivel gyakran riogatják a párválasztás vagy gyerekvállalás előtt álló nőket, arról azonban kevesebb szó esik, hogy ha nem is olyan hangerővel, azért a férfi biológiai óra is kattog.

Vízválasztó lehet a 40 éves kor Kép forrása: tumblr.com

A dr. Laura Dodge által vezetett kutatócsoport 2000 és 2014 között 19.000, termékenységi programban részt vevő férfi bevonásával folytatta le a vizsgálatot.

Az eredmények azt mutatták, hogy a megtermékenyülés sikerét a férfi életkora is befolyásolta, abban az esetben is, amikor a női partner kora nem lett volna befolyásoló tényező, azaz a potenciális anya még nem múlt el 30 éves.

Azokban az esetekben, amikor a nő 30 éves kor alatt volt, a férfi pedig 30 és 35 között, a fogantatás aránya 73% volt, azonban ha a férfi elmúlt 40 éves, csak a részt vevők 46%-a nézhetett apai örömök elé.

Azokban az esetekben, amikor a nő elmúlt 35 éves, a párok 30%-kal nagyobb valószínűséggel lettek szülők, ha a férfi 30 éves kor alatt volt, mintha 30 és 35 éves kor között.

Úgy tűnik tehát, hogy a nők teherbe esésének esélyét javítja, ha férfi partnerük 35 év alatti, a 35 feletti nők esetében pedig a 30 év alatti partner növeli észrevehetően a fogantatás esélyét.

Számít a kor a férfiaknál is Kép forrása: postris.com

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a különbséget a férfiak és nők termékenysége között, a különbség abban áll, hogy a nők bizonyos számú petével születnek, azaz a legelső, megérésre váró petesejt már az újszülött lány gyermekekben ott van, majd a menopauzával a megtermékenyítésre váró peték tulajdonképpen „elfogynak”.

A férfiak szervezete ezzel szemben csak később, a kamaszkorban kezdi meg a spermiumok termelését, ám az az életkor előrehaladtával sem áll meg, azaz elvileg egy férfi egész életében, akár 102 évesen is nemzőképes maradhat.

Az életkor azonban a férfiak fogamzásképességében is szerepet játszik, ahogy azt egy vizsgálat is bebizonyította: a kísérletben részt vevő férfiak ugyan fogamzóképesek voltak, egy bizonyos életkor elérése után jelentősen csökkent annak az esélye, hogy teherbe ejtsék a partnerüket, különösen, ha a nő is elmúlt 30 éves.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv