Folyamatosan felébredsz az éjszaka közepén? Ez lehet az oka!

Zabolai Margit
Írta: ,
Folyamatosan felébredsz az éjszaka közepén? Ez lehet az oka!

Kép forrása: unsplash

Egy rossz éjszaka után mindenki nyűgösebb, nehezebben koncentrál, rosszabbul teljesít. Ha huzamosabb időn keresztül nem tudod átaludni az éjszakát, annak már az egészségedre is komoly hatása lehet, ezért a kellemetlenséget nem szabad félvállról venni, és meg kell szüntetni az okát – a leggyakrabban ezekre a zavaró tényezőkre gyanakodhatsz.

Közvetlenül lefekvés előtt belakmározni nem túl jó ötlet, mert a nehéz gyomor és az emésztés mellett a test nem képes megfelelően pihenni.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ugyanúgy nem tesz jót az sem, ha lefekvéskor alkohol van a szervezetedben.

Lehet, hogy egy pohár bor vagy egy üveg sör úgy érzed, segíti az elalvást, de nem a hosszan tartó, pihentető alvást: egy kutatás szerint alkohol hatására a szervezet hosszabb időt tölt a mély alvás fázisában, de rövidebben a REM fázisban, aminek normál esetben a teljes pihenés 20-25%-át kellene kitennie, és aminek elengedhetetlen a szerepe a koncentráció, a memória és a motoros képességek megfelelő működtetésében.

Amennyire elcsépelt, éppen annyira gyakori jelenség is: a feszültség bizony tönkreteszi a pihenést.

Akár a munka, akár a pénzügyek, akár bármi más miatt érzel szorongást, a pihentető, nyugodt alvás szinte teljesen esélytelen.

A lefekvés előtti meditáció éppen úgy segíthet, mint egy kis testmozgás: felmérések szerint akár már egy 10 perces séta a vacsora után is képes jelentős különbséget eredményezni.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!