Rendszeresen felébredsz az éjszaka közepén? Ez lehet az oka!

Zabolai Margit
Írta: ,
Rendszeresen felébredsz az éjszaka közepén? Ez lehet az oka!

Kép forrása: unsplash

Egy rossz éjszaka után mindenki nyűgösebb, nehezebben koncentrál, rosszabbul teljesít. Ha huzamosabb időn keresztül nem tudod átaludni az éjszakát, annak már az egészségedre is komoly hatása lehet, ezért a kellemetlenséget nem szabad félvállról venni, és meg kell szüntetni az okát – a leggyakrabban ezekre a zavaró tényezőkre gyanakodhatsz.

A Restless Legs Syndrome egy 17.század óta ismert betegség.

A lábakban kellemetlen, nyugtalan, zsibbasztó vagy kényelmetlen érzés jelentkezik, ami mozgás hatására enyhül, ezért a beteg akár önkéntelenül, észre sem véve többször is megmozgatja a lábát, ami viszont éjjelente megzavarhatja a nyugodt alvást.

Több RLS-ben szenvedő beteg is beszámolt arról, hogy a betegség tünetei estére rosszabbodnak, így érdemes konzultálni az orvosoddal az esetleges kezelési lehetőségekről, illetve azoknak a vitaminoknak a pótlásáról, amelyek hiánya ront az állapotodon.

Túl meleg a szoba Kép forrása: unsplash

Nyáron persze – hacsak nincs légkondicionáló – ez ellen nem sokat lehet tenni, de még a fűtési időszakban is sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl melegen tartják a hálószobájukat.

Az ideális pihenéshez az a jobb, ha kicsit hűvösebb a környezetted: az amerikai National Sleep Foundation szakértői szerint az ideális hőmérséklet 18-19 Celsius-fok körül van, bár mindenkinek mások az egyéni igényei, így természetesen néhány fokkal eltérhet az, hogy te hogyan érzed jól magad.

Tapasztald ki, hogy mi a legkényelmesebb a számodra, de ha rosszul alszol, próbálj a hűvösebb oldalon maradni.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba