5 tünet, ami arra utalhat, hogy felborult a hormonháztartásod

Bodnár Alexa
Írta: ,
5 tünet, ami arra utalhat, hogy felborult a hormonháztartásod

A stresszes, túlhajszolt életmód, az egészséges táplálkozás és a sport hiánya, sok cukor fogyasztása, esti aggodalmaskodás – a 21. század problémái, amelyek könnyedén eredményezhetik azt, hogy felborul a hormonháztartásod. Ha ez megtörténik, arra számos olyan tünet utalhat, amelyet sokan megpróbálnak inkább elfogadni, minthogy arra gondoljanak, hogy akár meg is lehet szüntetni őket, életmódváltás, komolyabb esetben pedig egy szakember segítségével. Összeszedtük a leggyakrabban tapasztalható jeleit annak, ha valami gond van a hormonrendszereddel.

Kimerültség

A hormonegyensúly felborulásának ez egyik legfőbb jele az állandó fáradtság, kimerültség, amelynek hátterében a kortizol, azaz a stresszhormon alacsony szintje áll.

Ha a kortizoltermelés nincs rendben, akkor a szerotoninszint is felborul, ezért az állandó fáradtság gyakran szűnni nem akaró depresszióval is párosul.

A pajzsmirigy által termelt hormonok nem megfelelő szintje is okozhatja ezt a problémát, akár az állandó stresszes életmód.

Hajhullás Kép forrása: puhhha/depositphotos.com

Ha az átlagosnál jobban hullik a hajunk, az szintén jele lehet annak, hogy valami nincs rendben a hormonrendszerünkkel.

Ezért első sorban a túl magas tesztoszteron, azaz a férfi nemi hormon szintje lehet a felelős.

Önmagában a hajhullás nem biztos jele a felborult hormonegyensúlynak, de ha más tünetek is jelentkeznek mellé, akkor mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulnod, hogy mielőbb megoldást találj a problémára.