Nem mindegy, hol fáj a fejed – Erről árulkodik a fájdalom helye

Nagy Niki
Írta: ,

Mindegy, hogy gyakran fáj a fejed, vagy csak mostanában kezdett el gyötörni, semmiképpen nem kellemes végigszenvedni egy ilyen rohamot. Ráadásul ha nagyon fáj, a mindennapi tevékenységek is nehezedre eshetnek, és hosszú távon komoly következményei lehetnek a fejfájásnak. Érdemes ilyenkor nem a gyógyszerekhez nyúlni, hanem megkeresni a probléma okát – ebben segít neked ez a cikk.

1. Ha a szemed körül fáj

Ezt a fajta fejfájást cluster fejfájásnak nevezik, amit magyarul úgy lehetne lefordítani, hogy fürtfejfájás. Azért lett ez a neve, mert jellemző rá, hogy néhány hétig jelen van, aztán eltűnik hetekre, és újra megjelenik. Általában csak egy szemet érint, de nem mindig ugyanazt, akár órákon belül is változhat, melyik mögött érzed a fájdalmat.

Ez a fajta fejfájás gyakran kisugárzik máshova: a nyakadra, a vállaidra, a halántékodra vagy az orrodra is akár.

Gyakran összekeverik őket a migrénekkel, mert hasonlók a tüneteik. Ezek a legritkább fejfájások, de a legfájdalmasabbak is.

A cluster fejfájás nem gyógyítható, ezért a kezelés célja a fájdalom enyhítése, és a fejfájásos időszak rövidítése lehet.

Nem mindegy, hol fáj a fejed – erről árulkodik a fájdalom helyeKép forrása: milangucci/Depositphotos.com

2. Ha a nyakad környékén fáj

Lehet, hogy nem a nyakfájdalom az első, amire a migréneknél gondolsz, de ez lehet az egyik első tünete a betegségnek.

A migrénes fejfájással nagyon nehéz élni, de nem lehetetlen megelőzni a rohamokat, ha ismered a kiváltó okokat, és elkerülöd őket.

Ilyen kiváltó ok lehet a stressz, az alkohol, néhány ételfajta, vagy egyszerűen a hirtelen fényhatás, esetleg hanghatás is. Az, hogy mitől kezd el valakinek fájni a feje, emberenként változik, ezért fontos, hogy tudd, a te fejfájásod mitől indul be.

A migrénes fejfájás gyógyszerrel kordában tartható, de ha nem jönnek rád olyan gyakran a rohamok, akkor érdemesebb a megelőzésre figyelni, mint gyógyszereket bevetni.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!