Miért ébredsz fáradtan, ha kialudtad magad?

Nagy Niki
Írta: ,

Megvolt a nyolc óra, nem dorbézoltál előző este, nem fogyasztottál alkoholt és fel sem ébredtél az éjszaka közepén, mégis hullafáradtan kelsz? Ezek a meglepő okok lehetnek a háttérben.

Persze, mindig azt mondjuk, hogy a zavartalan alváshoz teljesen sötét, neonreklámoktól, autólámpáktól és villogó laptopfénytől mentes szoba kell. Mégis, ha szeretnél kipihenten ébredni, nem árt, ha reggel beengeded a természetes fényt, hiszen ez segít az agyadnak átállni arra, hogy most már fel kellene ébredni, és nem csak az ébresztőóra idegesítő pittyegése miatt fogod kinyitni a szemeidet.

Ha a hálószobád ablaka éjszaka is nyüzsgő környékre néz, vagy éppen ott parkol a szobád mellett az utcán egy lámpaoszlop, próbálj meg a folyosóról vagy a szobáddal szomszédos helyiségekből belopni egy kis fényt, így még akkor sem lesz túl erős a fényszennyezés, ha ezek a helyiségek is világosak az éjszaka.

Hektikus az alvási ciklusod Kép forrása: yourtea.hardpin.com

Mindenkivel előfordul, hogy nem sikerül időben ágyba kerülnie, vagy annyira fáradt, hogy már este nyolckor kidől aludni. Érdemes viszont egy egységes időpontot kijelölni az alvásciklus kezdetének, különben a tested könnyen összezavarodhat, amitől ugyan az alvásmennyiséged nem fog csökkenni, de sokkal kevésbé lesz pihentető az a néhány óra, mintha minden nap hasonló időben feküdnél le.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyes este fél tízkor pontban az igazak álmát kell aludnod, sokkal inkább azt, hogy igyekezz nagyjából egy-két órás időintervallumon belül maradni, és nagyjából ugyanakkor felkelni, még akkor is, ha aznap semmi dolgod nincs.