A fájdalomcsillapító káros hatásai – Leválhat a bőröd a testedről

Sándor Alexandra
Írta: ,
A fájdalomcsillapító káros hatásai – Leválhat a bőröd a testedről

A paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapítók rengeteg kíntól megkímélhetnek a mindennapokban. A legújabb kutatások szerint azonban súlyos, akár halálos mellékhatásaik is lehetnek, amellyel mindenkinek érdemes tisztában lennie, aki szedi őket. A következőkben olvashatod a Daily Mail hasábjain megjelent összefoglaló leglényegesebb pontjait.

A placebó is ugyanúgy működik

A paracetamolt egészen mostanáig az egyik leghatékonyabb fájdalomcsillapítási eszközként értékelték. A hátrányai között szerepel, hogy bizonyos szerek veszélyes kölcsönhatásba léphetnek vele – például a vérnyomásszabályozók és a szteroidok is. 

Előfordulhat, hogy a paracetamol súlyosbítja a gyomorvérzést. A The Lancet című szakfolyóirat júliusi számából pedig kiderül, hogy semmivel sem bizonyult hatékonyabbnak egy derékfájással küszködőket bevonó kísérlet során a hatóanyag nélküli áltablettánál, azaz a placebónál.
 
A Sydney Egyetem szakértői 1 650 főt kísértek figyelemmel, mielőtt levonták volna ezt a következtetést.
Még egy ijesztő mellékhatás
Hallottál már a Stevens-Johnson-szindrómáról és toxikus epidermális nekrolízisról? Talán jobb, ha nem, hiszen szörnyű betegségről van szó. Ennek során a bőr egyszerűen leválik a testről, teljesen fedetlenül hagyva azt, és ennek persze halálos következményei vannak. 
 
„Ez a paracetamol első vagy akárhányadik alkalmazásakor előfordulhat. Ritka ugyan, de a megelőzés kedvéért a legkisebb kiütés vagy bőrprobléma tapasztalásakor orvoshoz kell fordulni” – tette közzé az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal.
 
Zárásként hozzátesszük, hogy a ritka, havonta legfeljebb egyszeri paracetamolszedéstől valószínűleg semmi bajod nem lesz. Ha azonban ennél gyakrabban van rá szükséged, tüneti kezelés helyett érdemes volna inkább az okot feltárni a kínok enyhítéséhez.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!