Ezzel az 5 étellel rekordidő alatt legyűröd a megfázást

Írta: ,

A napsütéses, enyhe ősz ellenére menetrendszerűen beköszöntött a náthaszezon. Az ilyenkor szokásosan előforduló felső légúti megbetegedések az orrfolyás mellett általában köhögéssel és torokfájással járnak, de a felsorolt tüneteket gyakran kíséri láz is. A háziorvos ilyenkor szükség szerinti lázcsillapítást, bőséges folyadékbevitelt és pihenést javasol, amivel pár nap alatt leküzdhető a betegség. Léteznek azonban olyan természetes „gyógy-szerek”, amelyek alkalmazásával jelentősen felgyorsíthatod a gyógyulási folyamatot.

Méz Kép forrása: jondayphotography

1/5 Méz

A méz – a benne található nagyszámú aminosavnak, ásványi anyagnak és vitaminnak köszönhetően – valóságos csodaszer.

Számos egyéb jótékony hatása mellett erősíti az immunrendszert, ezen kívül baktériumölő és gyulladásgátló hatással is bír.

Megfázás kezelésére bármelyik mézfajta jó választás lehet, a leghatásosabb azonban ilyenkor az akácméz.

Vegyes virágmézzel az immunrendszeredet turbózhatod fel, és mint tudjuk, a megfelelően működő immunrendszerrel szemben kevés esélyük van a vírusoknak és a baktériumoknak.

Hő hatására a méz értékes összetevői rövid idő alatt elbomlanak, így fontos, hogy terápiás célokra melegítés nélkül fogyaszd.

 

Fokhagyma Kép forrása: squaremeal.tumblr.com

2/5 Fokhagyma

A fokhagyma jótékony hatásait már az ókorban is ismerték, az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak és az ázsiai népek gyógyszerként is alkalmazták.

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő fűszernövény nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és ásványi anyagokat (vas, szelén, réz, mangán, kalcium), aminek köszönhetően – számos gyógyhatásán túl – nemcsak a megfázás hatékony ellenszere, de az immunrendszert is erősíti.

Ha mézzel és citromlével együtt fogyasztod, a vírusoknak és a baktériumoknak esélyük sem marad a túlélésre.

 

Gyömbér Kép forrása: lifescoops.blogspot.hu

3/5 Gyömbér

Nem véletlenül tekint a hagyományos kínai medicina, valamint az indiai ájurvédikus orvoslás a gyömbérre Isten gyógyító ajándékaként.

Számos gyógyhatása mellett e fűszernövény szintén kiválóan alkalmas a megfázás kezelésére. Szárított, vagy frissen reszelt formában egyaránt hatékony.

A gyömbérből készült tea jótékony hatását méz és citromlé hozzáadásával tovább fokozhatod. Vesebántalmak esetén fogyasztása ellenjavallt!

 

4/5 Citrom

A citromot – a kígyómarástól kezdve a pestis kezeléséig – számos területen alkalmazták az elmúlt évszázadokban, szerte a világon.

Az 1600-as években beigazolódott, hogy a sárga gyümölcs leve nemcsak megelőzi, de gyógyítja is a skorbutot.

A citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ami segít a megfázás kezelésében, a benne található antioxidánsoknak köszönhetően pedig hatékonyan erősíti az immunrendszert.

 

5/5 Csontleves

A régi idők univerzális „gyógy-szere” a csontleves, amellyel nagyanyáink – az egyszerű meghűléstől kezdve egészen a komoly betegségekig – szinte mindent gyógyítottak.

Ez a leves, helyesen elkészítve, támogatja az immunrendszer működését, hozzájárulva ezzel a különböző vírusos és bakteriális fertőzések megelőzéséhez.

Az igazi, gyógyító csontlevest minimum négy órán keresztül, de inkább egy egész napon át kell főzni takaréklángon, ugyanis minél tovább fő, annál több tápanyag jut át a csontokból a levesbe.

Az ásványi anyagok kioldódását elősegítheted két evőkanál almaecet hozzáadásával.