Ezt teszi a testeddel az egész napos ülés

Nagy Niki
Írta: ,
Ezt teszi a testeddel az egész napos ülés

Irodában dolgozol? Esetleg sok órád van a főiskolán, és egész nap csak ülsz a fenekeden? Akkor rossz hírünk van: hatalmas stresszben tartod vele a szervezetedet! Erős érveink vannak amellett, hogy félóránként legalább egyszer nyújtózz egyet!

Nem ez a természetes a testednek Kép forrása: thehousethatlarsbuilt.com

Lássuk be: az ülésnek a modern korig szinte semmiféle szerepe nem volt. Az ősemberek leginkább két lábon álltak vagy feküdtek, csak nagyon ritkán ültek, és akkor sem ilyen hosszan, mint ahogyan mi tesszük manapság.

A testünknek tehát az álló és a fekvő pozíció a természetes, utóbbi is minél keményebb felületen – más kérdés, hogy a modern világban már annyira átalakult a gerincünk, hogy a puhább fekhelyet preferáljuk.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy az üléshez is így alkalmazkodott volna a gerincoszlopunk.

Nagyon rossz hírek Kép forrása: bloglovin.com

Különböző kutatások kimutatták, hogy a sok ülés összességében nagyon veszélyes a testedre: majdnem 50 százalékkal nagyobb az esélyed a korai halálra, és 125 százalékkal megnöveli a hajlamot a szív- és érrendszeri betegségekre.

Ez nem csak a tévé előtti tespedést jelenti; a munkahelyi vagy iskolai üldögélés is legalább ennyire veszélyes.

Ráadásul, ha számítógéppel is dolgozol, a vállaidat és a hátadat is folyamatos stressznek teszed ki azzal, hogy előrehajolsz.

Még rosszabb hír, hogy heti néhány órás testmozgás nem váltja ki a káros hatásokat – ennél sokkal többet kell tenned a szervezetedért, méghozzá minden nap, ülés közben is.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!