Ezt teheted, ha el akarod kerülni a korai menopauzát

Írta: ,

Szerencsére ma már nem él a tévhit, miszerint a menopauzával véget ér egy nő élete, számos alternatíva kínálkozik a kellemetlen tünetek enyhítésére is, mégis érthető, ha senki nem várja különösebben az állapotot. Elkerülni ugyan nem lehet – de miért is kellene? – azért viszont tehetsz, hogy ne következzen be korábban, mint ahogy kellene.

1/5 Mi a korai menopauza?

A természetes menopauza, ami a termékeny évek végét jelenti, általában 51 éves kor körül következik be, bár természetesen egy egyénenként eltérő lehet.

A genetika, betegségek vagy akár orvosi beavatkozások hatására a termékenység korábban is véget érhet, és ha ez még 40 éves kor előtt bekövetkezik, azt orvosi értelemben korai menopauzának nevezzük.

A menopauza nem csak a teherbeesést teszi lehetetlenné, de számos kellemetlen tünete is lehet, a hőhullámoktól kezdve a szexuális természetű problémákig (hüvelyszárazság, fájdalmas szex).

A korai menopauzát bizonyos esetekben nem lehet elkerülni, de vannak olyan, a változókort előidéző tényezők is, amelyeket kiiktathatsz.

2/5 Sportolj!

Igen, tudjuk, most biztos hangosan felsóhajtasz, hogy már megint ezzel jövünk, de ez az igazság: az egészséges mennyiségű testmozgás bizony ezen a területen is kulcsfontosságú.

Ha rendszeresen mozogsz és a testzsír-szinted is megfelelő, akkor a hormonháztartásodat sem zavarják meg ezek a tényezők.

Ugyanakkor a nőgyógyászok felhívják a figyelmet arra is, hogy a több nem mindig jobb: a túlzásba vitt sportolás is a hormonális egyensúly felborulásához és így korai menopauzához vezethet, bár erre inkább a profi sportolóknak és a testépítőknek kell odafigyelniük, te attól csak nyugodtan menj kocogni!

Szokj le a cigiről! Kép forrása: akbudak/depositphotos.com

3/5 Szokj le a cigiről!

A cigarettában lévő kemikáliák a peték elhalásához vezetnek, és ha egyszer egy pete elhal, nem fog másik nőni a helyére, vagyis annyival kell gazdálkodnunk, amennyink van – ha egyszer kifogytál belőlük, mert mind beérett, vagy a maradék már elhalt, akkor vége a játéknak.

Az American Society of Reproductive Medicine szerint a dohányzó nőknél a menopauza 1-4 évvel korábban is bekövetkezhet, mint a nem dohányzó társaiknál.

Gondold meg, mit iszol! Kép forrása: aletia/depositphotos.com

4/5 Gondold meg, mit iszol!

A rendszeres folyadékfogyasztás fontos, de nagyon nem mindegy, hogy mit iszol.

Az alkohol és a koffein fogyasztása például, ha önmagukban nem is, más rizikófaktorokkal együtt már növelhetik a korai menopauza esélyét, ezért, ha a későbbiekben még szeretnél teherbe esni, és valami miatt magasabb kockázati faktorba tartozol, akkor érdemes mérlegelni, hogy mennyit fogyasztasz ezekből az italokból.

A limit egyénenként persze eltérő lehet, de az általános szabály az, hogy jó, ha napi egy kávénál és heti két alkoholos italnál nem iszol többet.

5/5 Orvosi segítség

Ha a korai petefészek elégtelenség megkezdődött, nehéz megállítani, és bár a fenti tényezők és életmódbeli változtatások segíthetnek, önmagukban ekkor már nem lesznek elegek.

Ha a korai menopauza elkerülése mindenképpen fontos számodra, mert például még szeretnél teherbe esni, akkor konzultálj orvosoddal a lehetőségeidről, például a hormonpótlásról.

A gyógyszeres kezelés még mindig az egyik leghatékonyabb módja a korai menopauza megállításának, bár természetesen vannak kockázatai. Ha a változókor tüneteit észleled magadon, vagy egy-két hónapig kimarad a menstruációd, akkor egyébként is javasolt felkeresned az orvosodat, hogy a dolgok végére járjatok.

Ez egy jó alkalom lehet megbeszélni azt is, hogy a hormonpótlásnak milyen előnyei és milyen kockázatai vannak, és hogy megfelelő választás-e ez a számodra.