Ezt teheted, ha el akarod kerülni a korai menopauzát

Zabolai Margit
Írta: ,

Szerencsére ma már nem él a tévhit, miszerint a menopauzával véget ér egy nő élete, számos alternatíva kínálkozik a kellemetlen tünetek enyhítésére is, mégis érthető, ha senki nem várja különösebben az állapotot. Elkerülni ugyan nem lehet – de miért is kellene? – azért viszont tehetsz, hogy ne következzen be korábban, mint ahogy kellene.

A természetes menopauza, ami a termékeny évek végét jelenti, általában 51 éves kor körül következik be, bár természetesen egy egyénenként eltérő lehet.

A genetika, betegségek vagy akár orvosi beavatkozások hatására a termékenység korábban is véget érhet, és ha ez még 40 éves kor előtt bekövetkezik, azt orvosi értelemben korai menopauzának nevezzük.

A menopauza nem csak a teherbeesést teszi lehetetlenné, de számos kellemetlen tünete is lehet, a hőhullámoktól kezdve a szexuális természetű problémákig (hüvelyszárazság, fájdalmas szex).

A korai menopauzát bizonyos esetekben nem lehet elkerülni, de vannak olyan, a változókort előidéző tényezők is, amelyeket kiiktathatsz.

Igen, tudjuk, most biztos hangosan felsóhajtasz, hogy már megint ezzel jövünk, de ez az igazság: az egészséges mennyiségű testmozgás bizony ezen a területen is kulcsfontosságú.

Ha rendszeresen mozogsz és a testzsír-szinted is megfelelő, akkor a hormonháztartásodat sem zavarják meg ezek a tényezők.

Ugyanakkor a nőgyógyászok felhívják a figyelmet arra is, hogy a több nem mindig jobb: a túlzásba vitt sportolás is a hormonális egyensúly felborulásához és így korai menopauzához vezethet, bár erre inkább a profi sportolóknak és a testépítőknek kell odafigyelniük, te attól csak nyugodtan menj kocogni!