Ezt csinálja épp most a bal és a jobb agyféltekéd + egy gyakorlat, amivel összehangolhatod a működésüket

Göcző Nóra
Írta: ,

Vannak az életünkben dolgok, melyeket bár még sosem láthattunk, biztosan tudjuk, hogy léteznek. Nem kell rögtön a mennyországra gondolni, ennél sokkal egyszerűbb dolgokról is megbizonyosodhatunk a nap minden pillanatában, hogy léteznek. Az egyik ilyen az agyunk. Mindenki tudja, hogy az agyunk két jól elkülöníthető részre oszlik, a bal és a jobb agyféltekére.

Arra a kérdésre azonban már kevesebben tudják a választ, hogy mit csinál ebben a pillanatban a bal és mit csinál a jobb agyfélteke? Miért vannak egyáltalán elkülönülve egymástól? Hogyan kommunikálnak? Melyik a domináns és miért éppen az?

A világháló tele van olyan tesztekkel, melyek azzal csalogatják az olvasót, hogy egy játékos feladattal egyszer s mindenkorra kiderül, melyik agyféltekéje a domináns. A valóságban azonban ez közel sem ilyen egyszerű. Biztosra csak egy koponyafeltáráson alapuló komplex orvosi vizsgálat során derülhet ki bárkiről is, hogy bal vagy jobb agyfélteke domináns-e. Ennek ellenére érdekes különbségek magyarázatára bukkanhatunk a saját és a körülöttünk élők viselkedésére vonatkozóan, ha néhány alapvető ténnyel tisztában vagyunk. Először is, azzal, hogy a két agyfélteke valójában két teljesen különböző személyiség, mely minden másodpercben máson gondolkodik, és másként érzékeli a jelen történéseit.

A Harvard Egyetem neuroanatómusa, dr. Jill Board Taylor szerint a jobb agyféltekénk számára nem létezik sem a beszéd, sem az idő fogalma, a jelenben él, az érzékeinken (hallás, látás, tapintás, szaglás, ízlelés) keresztül tapasztalja meg a valóságot. A bal agyfélteke eközben minden eseményt a múltban átélt történésekhez kapcsol és lehetőségeket vetít ki ezáltal a jövőnkre nézve, továbbá, ahogy a kutató mondja: „folyamatosan szövegel, megállás nélkül beszél hozzánk, figyelmeztet, irányít, szabályoz”.

Dr. Taylor 1996 decemberében saját élményként tapasztalta meg, milyen következményei vannak annak, ha az egyik agyfélteke felmondja a szolgálatot. A kutató egy reggel arra ébredt, hogy agyvérzést kapott – bár erről természetesen akkor még fogalma sem volt – és agyának bal fele fokozatosan leállt. Egyik tudományos előadásában részletesen beszámol arról, milyen változásokat tapasztalat a gondolkodásmódjában, a viselkedésében, miközben átélte a stroke-ot:

Egy biztos, a két agyfélteke összehangolt működése nélkül ezeket a sorokat aligha tudná elolvasni bárki is. A jobb oldal az, amely felismeri a betűk formáját és a bal oldal, amely képes összeolvasni a betűket, s mindez persze a másodperc tört része alatt történik. Az összehangolt működést elősegíthetjük gyakorlatokkal, mely több órás munka után, iskolai vagy munkahelyi megmérettetések előtt pozitív hatást fejt ki a koncentrációra.

Az egyik legegyszerűbb ilyen gyakorlat, ha a végtelen jelet (fektetett nyolcas) lerajzoljuk egy papírlapra és többször átrajzoljuk. Majd a másik kezünkbe vesszük a ceruzát és azzal is átrajzoljuk néhányszor az ellentétes irányban. Végül fordítsuk meg a lapot, és egyszerre, mindkét kezünkbe ceruzát fogva, rajzoljunk két végtelen jelet a két különböző irányban és folyamatosan végezzük ezt a mozdulatot egy percig.