Ezt árulja el a szemszíned az egészségedről!

Póta Szilvia
Írta: ,

Azzal régóta tisztában vagyunk, hogy tekintetünk árulkodik személyiségünkről illetve érzéseinkről. Bizonyos kutatások szerint azonban szemszínedből akár egészségi állapotodról is sok információt megtudhatsz!

A szem költészete Kép forrása: anylife.deviantart.com

A költők szerint a szem a lélek tükre, az orvosok azonban sokkal inkább az egészség tükrének tartják.

A szemszín árnyalatait többféle gén határozza meg, így legyen barna, kék, zöld, vagy szürke, tekinteted többet elárulhat rólad, mint azt gondolnád!

Többek között azt is megjósolhatja, hogy milyen betegségekre vagy hajlamos, vagy, hogy hogyan képes szervezeted megbirkózni az alkohollal.  

Barna írisz Kép forrása: tumblr, apostrophe9

A sötét szemű embereket általában megbízhatóbbnak, barátságosabbnak tartjuk, érdekes módon sokan mégis elégedetlenek a barna tekintettel. Pedig a Clinical and Experimental Ophthalmology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a barna szemek ellenállóbbnak mutatkoznak az UV sugárzással szemben, melyek nagy szerepet játszanak az időskori látásromlás, vagyis a makuladegeneráció kialakulásában.

Ha sötét szemekkel rendelkezel, valószínűleg kevesebb eséllyel szenvedsz majd a későbbiekben melanómától, valamint szürkehályogtól. Természetesen, mint mindennek, ennek is megvannak a hátrányai.

Az Amerikai Fájdalom Társaság tanulmánya szerint a barna szeműek kevésbé bírják a fájdalmat, és nagyobb valószínűséggel szenvednek gyakori szorongástól, illetve a bőrön fehér foltokat okozó vitiligo nevű betegségtől. Érdekesség emellett, hogy a barna szeműeknek általában gyorsabb a reakcióidejük és jobban tudnak célozni.