Ezt a 4 menstruációval kapcsolatos problémát soha ne vedd félvállról!

Írta: ,

A menstruációs időszak alatt a testünkben rengeteg folyamat zajlik le, ehhez pedig gyakran társulnak erős görcsök és migrén is. Ilyen tünetek mellett nehéz észrevenni, mi normális, és mi az, ami már átlép egy határt, és inkább orvoshoz kéne fordulnod. Épp ezért most eláruljuk, melyek azok a dolgok, amiket sosem lenne szabad félvállról venned, ha megjött a menzeszed!

1/5 Szabálytalanná válik a menstruációd

Minden nőnél egy kicsit máshogy alakul a menstruációs ciklus, de általában 25-30 naponként kerül sor rá, és háromtól hét napig tart.

Ha már régóta beállt rendszeresen a menzeszed, és mindig előre ki tudtad számítani az időpontját, az utóbbi egy-két hónapban viszont rendszertelenné vált, érdemes orvoshoz fordulnod.

Egy alkalom persze még nem feltétlenül előjelez problémát, ezen felül viszont már komolyabb gond is állhat a háttérben.

A pajzsmirigy problémák egyik előjele mindig a menstruációs ciklus átalakulása, de akár PCOS-re (policisztás petefészek betegség) is utalhat.

2/5 Már 90 napja nem jött meg

Több oka is lehet annak, hogy miért marad ki a menstruációd, kezdve a terhességtől egészen egy ártalmatlan megfázásig.

Ha mindössze egy hónapban maradt ki, még egyáltalán nem kell megijedned, azonban ha ezek után a következő 30 napban sem jön meg, irány az orvos!

A várandósság mellett ugyanis a háttérben akár egy komoly nemi fertőzés is állhat, ami nem produkál egyéb tüneteket, de hormonzavarok vagy túlságosan nagyfokú fogyás/hízás is lehet a kimaradás oka.

3/5 Állandó hangulatingadozással küzdesz előtte

A nők 30-40 százaléka tapasztal különböző tüneteket néhány nappal azelőtt, hogy megjönne a menstruációjuk. Ezt premenstruációs szindrómának, vagy röviden PMS-nek is nevezik, és leginkább a hangulatodat befolyásolja negatív irányba.

Az emberek többsége ingerlékennyé és depresszióssá válik, de nem ritka a gyakori hangulatingadozás és a szorongás sem. A testi tüneteknél megtalálható a cukor utáni sóvárgás, mellérzékenység, fejfájás és alvászavar is.

Ezek a menstruáció megjelenése után megszűnnek, azonban akár előtte egy hétig is eltarthatnak.

Érdemes egy orvossal is beszélned ilyenkor, hogy milyen megoldást javasol a problémádra.

4/5 Túl erős a menstruációd, és sokáig is tart

Noha nagyon soknak tűnik, valójában kimondottan kevés vért veszítenek a nők a menstruáció ideje alatt.

Ezért ha te az első napokban kénytelen vagy majdnem óránként cserélni a tampont, keress fel egy nőgyógyászt, ugyanis komoly betegség is állhat a háttérben.

Az erős vérveszteséget menorrhagiának nevezik, és hosszabb távon vashiányos vérszegénységet is okoz.

Sokszor hormonális változások állnak a háttérben, de az is lehet, hogy polip van a méhedben, ami nem válik le.

Ugyanakkor mióma vagy pajzsmirig-alulműködés is okozhat ilyen tüneteket, ezért feltétlenül irány az orvos!

5/5 Nagyon erős görcseid vannak

A menstruációd alatt tapasztalhatsz görcsöket, azonban az a normális, ha ezek nem fájdalmasak annyira, hogy a mindennapi tevékenységed elvégzésében meggátoljanak.

Ha te viszont mégis képtelen vagy megmozdulni, sőt, még a munkahelyedre sem mindig bírsz bemenni, az arra utal, hogy valami nem stimmel az egészségeddel.

Előfordulhat, hogy a méhedben mióma található, de az is, hogy endometriózis áll a háttérben.

Mindkettőt sürgősen kezelni kell, mert hosszútávon akár meddőséget is okozhatnak!