Ezért ne használd a kézfertőtlenítőt!

Írta: ,

Akár hosszabb, akár rövidebb útra indulsz, te is biztosan tartasz magadnál néhány eszközt, vészhelyzet esetére. Például egy cérnát, hogy ne érjen váratlanul egy leszakadt gomb az ingedről, sebtapaszt, ha az új cipőd feltörné a lábad, vagy egy kézfertőtlenítő, amikor arra számítasz, hogy hosszabb ideig nem tudsz majd kezet mosni. Persze a kórházakban ez utóbbira hatalmas szükség van, de biztos, hogy a hétköznapokban is olyan hasznos, mint gondoltad? 

Tényleg felerősíti a baktériumokat?

1/5 Tényleg felerősíti a baktériumokat?

Persze elméletben jó ötletnek tűnik bekenni vele a kezed, miután leszálltál a buszról, vagy letudtál egy bevásárlást.

Tudósok szerint a gyakorlatban viszont már közel sem ilyen egyszerű a dolog, hiszen rengeteg kézfertőtlenítőben (sőt, még krémekben is) található úgynevezett triclosan.

Ez az összetevő pedig nem csak a káros, de a jó baktériumokat is elpusztítja, ami szépen lassan antibiotikum-rezisztanciához vezet. Ez azt jelenti, hogy a "rossz" baktériumok egyre kevésbé lesznek érzékenyek az antibiotikumos kezelésekre, és csak nehezen, sőt, van, hogy egyáltalán nem lehet megszabadulni tőlük.

Ez pedig egyenes úton vezet a BPA-szinted megnövekedéséhez.

Mi is az a BPA?

2/5 Mi is az a BPA?

A BPA, más néven biszfenol-A egy ártalmasnak tartott anyag, amit például Kanadában már mérgezőnek nyilvánítottak.

Mégis, szinte minden "kemény" műanyagban megtalálhatod ezt a kémiai vegyületet.

Ebbe beletartoznak az ételhordók, konzervek, fémdobozos üdítők, sőt, még a polikarbonát flakonok és üvegek is (szerencsére a PET-palacokok kivételnek számítanak).

Így tehát napi szinten többször is a kezedbe kerülnek olyan tárgyak, amik csak úgy hemzsegnek a BPA-ban.

Ha forró italt töltesz egy ilyen flakonba vagy kulacsba, esetleg a konzervvel együtt melegíted meg az ételt, a benne lévő biszfenol-A kicsapódhat, ami komoly gondokat okoz.

Milyen veszélyes hatásai vannak?

3/5 Milyen veszélyes hatásai vannak?

Hosszas vizsgálatokat követően a kutatók megerősítették: a szervezetedbe kerülő BPA súlyos problémákhoz vezet.

Mivel nagyon hasonlít az ösztrogénekhez, óriási kavarodást okozhat a hormonháztartásodban, ezáltal meddőséget, fiatalabbak esetében pedig korai pubertást idézhet elő. Ráadásul komoly összefüggéseket találtak a biszfenol-A és a szívbetegségek között, de akár a rák kialakulásában is szerepet játszhat (különösen a prosztata és a mell területe érintett).

És ha ez még nem lenne elég, diabéteszt és komoly elhízást is kiválthat, a veszélyes mellékhatások listája pedig még ezzel sem ért véget. 

Mi a kapcsolat a kézfertőtlenítő és a BPA között?

4/5 Mi a kapcsolat a kézfertőtlenítő és a BPA között?

Nézzünk egy példát. Ha vásárlás előtt bekened fertőtlenítővel a kezed, a benne található triclosan elkezdi legyengíteni a jó baktériumokat, a károsaknak pedig segít ellenállni.

Aztán amikor fizetés után elveszed a blokkot, a szervezetedben található BPA aránya hipp-hopp megugrik. Miért? Felmérések szerint ezen a kis papírdarabon rengeteg biszfenol-A található, amik rögtön kapnak az alkalmon, és rátapadnak az ujjaidra.

Ha ezután beülsz valahova megenni például egy szendvicset, az érintkezés miatt nem csak a kezeiden lesznek ott, de hamarosan a szervezetedbe is bejutnak. Hosszú távon ekkora dózisban pedig a gyerekek fejlődésére is veszélyt jelentenek.

Mit tehetsz ellene?

5/5 Mit tehetsz ellene?

A legegyszerűbb, ha teljesen kizárod az életedből a triclosant tartalmazó kézfertőtlenítőket, hiszen egy víz + szappan kombinációval máris hatszor kisebb az esélyed a norovírusokra (ezek komoly gyomorbetegségeket okoznak).

Sokak szerint az alkohollal készített fertőtlenítők kevésbé veszélyesek, de érdemes nagyon vigyázni velük, mert ezek is megviselhetik a kezeidet.

Azt is leellenőrizheted, hogy a lakásodban van-e olyan műanyag, ami tartalmaz BPA-t. Vizsgáld meg, hogy a rajta lévő háromszögben látható-e PC felirat, 3-as, vagy 7-es szám.

Amennyiben igen, az azt jelenti, hogy szivároghat belőle biszfenol-A, így nagyon óvatosan kell használnod őket.