Ezért ne használd a kézfertőtlenítőt!

Írta: ,

Akár hosszabb, akár rövidebb útra indulsz, te is biztosan tartasz magadnál néhány eszközt, vészhelyzet esetére. Például egy cérnát, hogy ne érjen váratlanul egy leszakadt gomb az ingedről, sebtapaszt, ha az új cipőd feltörné a lábad, vagy egy kézfertőtlenítő, amikor arra számítasz, hogy hosszabb ideig nem tudsz majd kezet mosni. Persze a kórházakban ez utóbbira hatalmas szükség van, de biztos, hogy a hétköznapokban is olyan hasznos, mint gondoltad? 

Tényleg felerősíti a baktériumokat?

Persze elméletben jó ötletnek tűnik bekenni vele a kezed, miután leszálltál a buszról, vagy letudtál egy bevásárlást.

Tudósok szerint a gyakorlatban viszont már közel sem ilyen egyszerű a dolog, hiszen rengeteg kézfertőtlenítőben (sőt, még krémekben is) található úgynevezett triclosan.

Ez az összetevő pedig nem csak a káros, de a jó baktériumokat is elpusztítja, ami szépen lassan antibiotikum-rezisztanciához vezet. Ez azt jelenti, hogy a "rossz" baktériumok egyre kevésbé lesznek érzékenyek az antibiotikumos kezelésekre, és csak nehezen, sőt, van, hogy egyáltalán nem lehet megszabadulni tőlük.

Ez pedig egyenes úton vezet a BPA-szinted megnövekedéséhez.

Mi is az a BPA?

A BPA, más néven biszfenol-A egy ártalmasnak tartott anyag, amit például Kanadában már mérgezőnek nyilvánítottak.

Mégis, szinte minden "kemény" műanyagban megtalálhatod ezt a kémiai vegyületet.

Ebbe beletartoznak az ételhordók, konzervek, fémdobozos üdítők, sőt, még a polikarbonát flakonok és üvegek is (szerencsére a PET-palacokok kivételnek számítanak).

Így tehát napi szinten többször is a kezedbe kerülnek olyan tárgyak, amik csak úgy hemzsegnek a BPA-ban.

Ha forró italt töltesz egy ilyen flakonba vagy kulacsba, esetleg a konzervvel együtt melegíted meg az ételt, a benne lévő biszfenol-A kicsapódhat, ami komoly gondokat okoz.