Ezért lehet szükséged egy hormontanácsadóra - Kötelező konzultáció kellene legyen!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A hormontanácsadókkal általában csak akkor találkozik az ember, amikor már olyan gondja van, amit csupán gyógyszerekkel, műtétekkel lehet kezelni. Mennyivel jobb lenne, ha a hormonproblémákkal járó betegségeket is megpróbálnánk megelőzni, és konzultálnánk a szakemberekkel, lehetőleg minél előbb… De mi pontosan egy hormontanácsadó feladata?

Napjainkban a leggyakoribb hormonális gondok a pajzsmirigy megbetegedésével, illetve a termékenységgel kapcsolatosak.

Sokszor előfordul, hogy egy páros babát szeretne, ám valamilyen probléma útját állja a fogantatásnak – ekkor jön a kivizsgálás, és a legtöbb esetben gyorsan ki is derül, milyen hormonális elváltozás áll a háttérben, illetve közlik a leendő szülőkkel, lehet-e természetes úton gyermekük.

Azonban nem csak „tipikusan” a meddőség számít hormonproblémának. Bizony ide sorolhatóak a mellékvese rendellenességek, az inzulinrezisztencia, a mióma, a pajzsmirigy problémák, a ciszták, az endometriózis, de még a csontritkulás és gyakran az autoimmun betegségek is.

 

Sokan a legkevésbé sincsenek tisztában azzal, hogyan működik a szervezetünk, a hormonszintek változása milyen árulkodó tüneteket okoz, illetve mit tehetünk azért, hogy a problémák ki se alakuljanak. Ha mégis szembesülünk valamilyen betegség tényével, automatikusan a nyugati orvosláshoz fordulunk, ami nem feltétlenül rossz (sőt).

Azonban hátránya a mai egészségügy rendszernek, hogy a legtöbb szakember nem foglalkozik az egyénnel, vagy éppen a kiváltó okokkal, kizárólag a meglevő betegséget kezeli. Tipikus példa erre a pajzsmirigy megbetegedése: az orvosoknak nem feladatuk feltérképezni, honnan indul a betegség, „csak” annyit tesznek, hogy beállítják a szükséges hormonpótlást. Félreértés ne essék, ez egy szükséges dolog! Azonban önmagában csupán tüneti kezelés.

Ezért vannak a hormontanácsadók: ők nem csak magával a betegséggel, hanem a kiváltó okokkal, és alternatív kezelési lehetőségekkel is foglalkoznak.