Ezért érzed magad kövérnek a menstruációd alatt – a szakértő elárulta

Sándor Alexandra
Írta: ,

Előre rettegsz, hogy milyen pufinak látszol majd a hónap bizonyos napjain? Nem elég, hogy fájni fog a hasad és fáradékonyabb leszel, még ez is?! A jelenséget sokan valós zsírraktározással vagy vízvisszatartással próbálják megmagyarázni, de most Kelly L. Klump, a Michingani Állami Egyetem szakértője egy friss kutatás alapján elárulja, mi fán terem a „menstruációs kövérség”!

A hormonok tehetők felelőssé?

Korábbi tanulmányokból az derült ki, hogy a ciklusban kulcsszerepet játszó női nemi hormonok a vérzés idejére rögeszmés tudatosságot alakítanak ki a testsúllyal kapcsolatban.

A hipotézisből azonban kimaradt egy nagyon fontos tényező, amit az International Journal of Eating Disorders című szakfolyóiratban közzétett friss értekezés már figyelembe vesz.

Nevezetesen, hogy a hormonok igazából csak az étvágynövekedésért felelnek, az önutálat és a mániákus önvizslatás többi részét már az emiatti bűntudat teljesíti ki – függetlenül attól, hogy történt-e valós testsúlynövekedés.

Összetett problémáról van tehát szó, melynek a megoldása az egészségügyi szakértők részéről tudományterületeken átívelő együttműködést követel meg.

Nem véletlen az étvágynövekedés

„Hosszú távon tudjuk, hogy a menstruáció előtti vagy alatti fokozottabb étvágy nem igazán befolyásolja a testsúlyt, tehát a legtöbbeknél nem következik be hízás pusztán a ciklus okán.

A fő baj, hogy a nők mindvégig tisztában vannak vele, hogy szükségtelen pluszkalóriákat vesznek magukhoz, és emiatt ellenségként tekintenek a saját testükre” – magyarázza Klump professzor.

Szerinte minden hölgynek meg kell értenie, hogy az étvágynövekedésnek biológiai-evolúciós oka van: éppen a vérzés előtt zárul le ugyanis a méhnyálkahártya megvastagodásával járó szakasz, amely a megtermékenyített petesejt befogadására lett volna hivatott.