Ezért érzed állandóan fáradtnak magad - Felkutattuk a leggyakoribb okokat!

Írta: ,

„Hogy vagy?” „Ahh, fáradt vagyok...” – ismerős párbeszéd? Nap mint nap elhangzik, ezért már nem is tulajdonítunk nagy jelentőséget az egész jelenségnek, pedig egyáltalán nem normális, hogy állandóan fáradtak vagyunk. Nézd meg, mi okozhatja a folytonos álomkórt, és hogyan tehetsz ellene!

Ami nyilvánvaló… Kép forrása: unsplash.com

1/6 Ami nyilvánvaló…

Van néhány olyan egyértelmű dolog, amitől kevésbé érezheted magad fittnek és energikusnak a mindennapokban. 

A fáradtságod legnyilvánvalóbb oka lehet, hogy nem alszod ki magad, vagy esetleg nem pihentetően alszol. Mindenkinek más az alvásigénye, de nagyjából 7-8 órának elégnek kell lennie – az sem jó, ha 10-12 órákat alszol.

Fontos, hogy elalvás előtt, vagy ha éjszaka felébredsz, ne nyúlj a telefonodért, mert az nagyon megzavarhatja a nyugodt pihenést, illetve törekedj arra, hogy a hálószobád valóban a pihenés szigete legyen! Bár ezek nyilvánvalónak tűnnek, sokan mégsem tartják be őket.

Amit megeszel Kép forrása: unsplash

2/6 Amit megeszel

Azt, hogy mennyire vagy energikus, nagyban befolyásolja az is, amit megeszel és megiszol.

Ha például nem iszol elég vizet, akkor ólmos fáradtság, tompaság és fejfájás törhet rád, de a nem megfelelő étkezés vagy a túl nagy adagok is okozhatják a folytonos álmosságot.

Próbáld ki, hogy részlegesen vagy teljesen kivonod a cukrot az étkezéseidből! Szépen lassan iktasd ki az édességeket, hiszen ezek olyan kalóriák a szervezetednek, amiket nem tud hatékonyan felhasználni.

Ételérzékenység és -allergia Kép forrása: unsplash.com

3/6 Ételérzékenység és -allergia

Ha valamilyen ételre érzékeny vagy allergiás vagy, akkor előfordulhat, hogy a fogyasztása után fáradtabbnak érzed magad.

Ha erre gyanakszol, akkor először próbáld meg kiszűrni, milyen ételek okozhatják a gondot (gyakori például a glutén- és a laktózérzékenység, vagy a különböző magokkal szembeni allergia).

Ha ezen túl vagy, és még mindig nem enyhültek a panaszok, vagy csak szeretnél a dolgok végére járni, menj el egy gasztroenterológushoz, aki megállapítja, hogy van-e ilyen problémád.

Vashiány Kép forrása: unsplash.com

4/6 Vashiány

A vas nagyon fontos szerepet játszik a testünkben, hiszen ez segít az oxigénnek eljutni a sejtekhez.

A szervezet azonban nem képes egyedül előállítani, így nagyon fontos, hogy sok vasban gazdag ételt fogyasszunk, és akár étrend-kiegészítőkkel is támogassuk a szervezetünk vasellátását.

Vérvétellel könnyen kimutatható a vashiány, úgyhogy ha erre gyanakszol, nem árt meglátogatni egy orvost, vagy odafigyelni, hogy mostantól több húst, tejet, tojást vagy spenótot fogyassz!

Az edzés hiánya Kép forrása: unsplash.com

5/6 Az edzés hiánya

Lehet, hogy furcsán hangzik, de ha kevesebbet vagy egyáltalán nem edzel, akkor sokkal fáradtabbnak fogod érezni magad.

Próbáld ki egyszer, hogy egy hosszú nap után nem a szokásos otthoni teendőket végzed el, hanem elmész futni, vagy otthon edzel egy kicsit – hidd el, utána sokkal több energiád lesz!

A legjobb, ha a szabadban végzed a testmozgást, hiszen a napfény a mozgással kombinálva a legjobb energetizáló!


Ezt olvastad már? 4 ok, amiért érdemes kipróbálni a szabadtéri edzést


Pajzsmirigy-alulműködés Kép forrása: unsplash.com

6/6 Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy nagyon fontos szervünk, hiszen ez szabályozza, hogy a testünkbe kerülő tápanyag milyen gyorsan alakul át energiává.

Ha a pajzsmirigyed nem működik megfelelően, akkor ez lassíthatja az egész anyagcseréd, ami enyhébb esetben fáradtsággal, súlyosabb esetben pedig súlyfelesleggel és egyéb kellemetlenségekkel is együtt járhat.

Ha arra gyanakszol, hogy esetleg ez lehet a gond, akkor nem árt elmenned egy endokrinológiai kivizsgálásra!