Ezért árt a cukor a fogainknak

Írta: ,

A cukor hatására a szájban lévő baktériumok olyan erős savat termelnek, amely megpuhítja a fogzománcot, és a szuvasodási folyamat megindításával lassanként kilyukasztja a fogainkat. Ez azért elgondolkodtató tény, mert a fogzománc testünk legerősebb szövete, de a cukor ártó hatásának még ez sem képes ellenállni…

Cukorral táplálkozó baktériumok a szájban

A szánkba bejutó baktériumokat a cukor tartja életben. Anyagcseréjük végtermékei a fogzománcot támadó anyagok.

Minden ételt kedvelnek, amelyben gyümölcscukor, szőlőcukor vagy tejcukor (maltóz) van.


Tea, úszás és tabletta: 6 meglepő dolog, ami árthat a fogaidnak 


Nemcsak a finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek rongálják a fogzománcunkat, hanem azok is, amelyekben barna cukor vagy méz van. A méz ráadásul megtapad a fogak felszínén, ezért különösen ártalmas.

Az aszalt gyümölcsök szintén a ragadósságuk miatt járulnak hozzá fogaink romlásához.

Cukros-savas táplálékok

A nyers gyümölcsök gyümölcscukor-tartalmukon kívül intenzív savasságuk miatt indítják el a fogszuvasodást.

Főként a citrusfélék, a savanyú szőlő, a paradicsom, a paprika, a joghurt, a citromlével és ecettel ízesített ételek savasak.