Ezekre figyelj, ha nőgyógyászhoz mész!

Ezekre figyelj, ha nőgyógyászhoz mész!

Címlap / Életmód / Egészség / Ezekre figyelj, ha nőgyógyászhoz mész!

Minden nőnek el kell mennie legalább kétévente nőgyógyászhoz, negyvenéves kor után pedig javasolt az évenkénti szűrés, ami – bár sokaknak kellemetlen – ténylegesen életet menthet. Mi mindenre kell figyelned, ha nőgyógyászhoz mész?

Hogyan válassz orvost?

A legtöbb embernek a pénztárcájától függ, hogy szak- vagy magánrendelésen tud-e részt venni, de szerencsére sokszor az államilag finanszírozott rendelőkben is találhatunk jó és kedves orvosokat. Bármelyik oldalon is teszed le a voksodat, először mindenképpen érdemes érdeklődnöd az ismeretségi körödben, hogy kiket javasolnak, illetve kik az igazán jó szakemberek. 
Ha megengedheted magadnak, érdemes a magánrendelést választanod, hiszen ott az orvosnak érdeke, hogy visszatérő vendég legyél, ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a kellemetlenségek minimálisra csökkenjenek. 

Felkészülés a vizsgálatra

A vizsgálat előtt alapvetően fontos a tisztálkodás, de ez csakis egy gondos zuhanyt jelenthet, semmi egyebet. Ha bármilyen krémet, mosakodó gélt használsz, akkor a nőgyógyász nem tud pontos képet adni az állapotodról, hiszen ezek a termékek a hüvelybe kerülve megváltoztatják annak pH értékét, ami nem csak különböző problémák kiváltó oka lehet, hanem a téves vizsgálati eredmény okozója is.
Ugyanígy nem szabad a hüvelybe nyúlva tisztálkodni, akkor sem, ha az tiszta vízzel történik, hiszen ha éppenséggel folyás panaszával mész orvoshoz, akkor ő egy ilyen mosdás után nem tudja objektíven megítélni a betegséget.

Szőrkérdés

Sokaknak az a legnagyobb dilemmája, hogy milyen fazonnal menjenek a nőgyógyászhoz, pedig ez az a kérdés, amin aztán tényleg nem kell sokat gondolkozni. Egy nőgyógyász látott már bozontot, kopasz barackot, de még borostát, sőt, extrém piercingeket is, nem fog fennakadni semmin, amit odalent talál. 
Ennél fogva teljesen mindegy, hogy milyen fazont választasz, ha te jól érzed magadat benne, akkor nem kell azért változtatnod, mert részt veszel egy pár perces vizsgálaton.

Kérdések, amire készülj fel

Kortól és panasztól függ, hogy milyen kérdésekkel szembesülsz a nőgyógyásznál, de az garantált, hogy az orvos kíváncsi lesz az esetleges tüneteidre, illetve a ciklusodra (mikor menstruáltál utoljára, meddig tart egy átlagos a vérzés, milyen intenzív, voltak-e fájdalmaid). Ezeket jó, ha előre átgondolod, mert lányos zavarodban még azt is elfelejtheted, milyen hónap van. 
Ha vezetsz menstruációs naptárt, akkor azt mindenképpen vidd magaddal, hiszen így számtalan kérdéstől megóvhatod magadat és abban is biztos lehetsz, hogy semmiben sem fogsz tévedni.

Legyél őszinte!

Nagyon fontos, hogy a nőgyógyászoddal mindig őszinte legyél. Akármilyen panasszal is mész hozzá, biztos lehetsz benne, hogy már látott olyat, és megoldotta a felmerülő gondokat. Rá is vonatkozik az orvosi titoktartás, ezért nem kell attól tartanod, hogy bárkinek elmondja a panaszodat, hiszen ellenkező esetben akár ki is rúghatják a munkahelyéről. 
Sokszor a betegségek között csak árnyalati különbségek vannak, ezért olykor elegendő, ha egy kérdés során ferdítesz és máris teljesen más kezelést kapsz, mint ami ildomos lenne, tehát hazudni semmiképpen sem ajánlatos egy ilyen szituációban, még akkor sem, ha természetes módon kellemetlen.

Még néhány extra tipp

– Nőgyógyászhoz nem szabad szexuális aktus után menni, általában egy nap kihagyást szoktak javasolni, szintén az objektívebb végeredmények miatt.
– Csak végszükség esetén menj úgy orvoshoz, hogy menstruálsz, ekkor ugyanis nem szokták megvizsgálni a pácienst, hanem adnak egy későbbi időpontot.
– A nőgyógyászati látogatás előtt érdemes elmenned vécére, hogy el tudd lazítani magadat, ha vizsgálatra kerül sor.
– A nőgyógyászhoz érdemes hosszított felsőben, tunikában menned, így talán kényelmesebben fogod érezni magadat azután is, hogy alul le kellett vetkőznöd.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!