Ezek az okok beindíthatják a tejelválasztást - hormonális változás, de rákos megbetegedés is állhat a háttérben

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Ha a mellek eredeti funkciójára gondolunk, akkor azonnal a csecsemő táplálása jut eszünkbe. Ezen az úton elindulva nem meglepő, hogy várandósságra asszociálunk akkor, ha a szervezetben beindul a tejelválasztás, vagy úgy tűnik, valamilyen folyadék távozik a mellbimbókból. De mégis milyen okok állhatnak a háttérben?

A várandósság során előfordulhat, hogy némi előtej távozik a mellekből, ám ez a jelenség jóval inkább az utolsó hónapokban, hetekben jellemző. Persze, ritka esetben előfordulhat korábban is sőt, egyeseknél a mellek megduzzadása mellett (ami az egyik legkorábbi tünet), szivároghat némi sárgás-fehéres folyadék. Ez teljesen természetes!

Egyáltalán nincs miért aggódnod, csupán azt mutatja számodra, hogy beindultak a hormonális változások, és tökéletesen működnek a melleid, a tejcsatornáid. Ha ez kényelmetlenséget okoz, ráadásul a terhesség első fázisában jársz, akkor mindenképpen egyeztess az orvosoddal, mert szükség lehet egy hormonszint ellenőrzésre.

Azonban mi van akkor, ha a várandósságot kizárhatod, mégis tapasztalsz tejcsorgást?

Az agyalapi mirigy által termelt hormonnak, a prolaktinnak nagy szerepe van a terhesség létrejöttében, esetleg a meddőség fennállásában. Ezen felül a növekedésben, az anyagcserében is szerepet játszik, illetve a tejelválasztás első „felelőse”.

Ebből adódóan tejelválasztó hormonként is ismerik.

Érdekes párhuzam, hogy míg a szoptatás a kötődést, a kapcsolat kialakítását segíti, tehát örömforrás az anya és a baba számára (hormonális szinten mindenképpen), addig a prolaktin akkor is nagymértékben jelen van a szervezetben, ha stressz éri az embert. Utóbbi esetén gátló hatása érvényesül, mert ha megemelkedik a szintje, akkor nem csak meddőséget, hanem vetélést is okozhat.

Bár régen nem tudtuk, miért, manapság már egyértelmű: a prolaktin szint alacsony tartásáért lényeges, hogy a leendő anyukákat minél kevesebb stressz érje.