Ezek a problémák állhatnak a térdfájás mögött: érdemes kivizsgálni az okokat!

Schuster Borka
Írta: ,

A térd egy igen összetett testrész: vannak itt csontok, izmok, inak, porcok és ízületek is, így nem mindig egyszerű eldönteni, mi is okozza a fájdalmát. Mégis érdemes utánajárni és kivizsgáltatni, mert a fájdalommal együtt élni semmiképpen sem jelentheti a választ.

A porckopás során az ízületek felszínét borító porcok elkopnak, elvékonyodnak, így amikor a térdedet mozgatod, tehát az ízületek mozognak, egymáshoz érnek, mert nincs ott a porc, ami addig megakadályozta ezt.

A betegség jellemzően 40 éves kor fölött alakul ki, de erős igénybevétel esetén vagy az arra hajlamosaknál hamarabb is okozhat panaszokat.

Fontos még tudni, hogy a porcok nem egyik napról a másikra kopnak ki, ezért ha a veszélyeztetettek csoportjába tartozol, például mert aktívan sportolsz, túlsúlyos vagy, esetleg térdalaki eltérésed van (ezeket a népnyelv X- vagy O-lábaknak hívja), akkor fontos, hogy már fiatal korban figyelmet fordíts a porcok védelmére, mert ami már kikopott, azt sajnos vissza nem lehet növeszteni.

Az erős, nagyon intenzív fájdalom mellett az íngyulladás tünete lehet mér a térd duzzanata, illetve a terület melegsége.

A fájdalom jellemzően erősebb igénybevétel után jelentkezik, ezért is nevezik futótérdnek is a problémát, de kerékpározás vagy például falmászás után is kialakulhat.

Ha csak a túlterhelés okozta a bajt, akkor néhány nap pihentetés után a panaszoknak enyhülniük kell, de ha a tünetek nem enyhülnek, mindenképpen keresd fel a háziorvosodat, aki gyulladáscsökkentővel kezeli a panaszt.