Ez válthatja ki a migrént egy új kutatás szerint

Írta: ,

Egy friss kutatás kimutatta, hogy sajnos nincs más lehetőséged, mint egy trópusi szigetre költözni, ha nagyon fejfájós vagy – úgy tűnik ugyanis, hogy a migrén közvetlenül a D-vitamin hiányához köthető, amit leginkább a napfény segítségével vihetsz be a szervezetedbe.

Migrén vagy fejfájás? Kép forrása: no-aesthetic.tumblr.com

1/3 Migrén vagy fejfájás?

Nem mindegy, hogy egyszerűen fejfájós, illetve frontérzékeny vagy, vagy pedig migrénben szenvedsz. Utóbbi ugyanis nagyon meg tudja keseríteni az életedet: rohamokban törhet rád, és általában annyira erős, hogy nem igazán tudsz másra koncentrálni.

A nők 17 százaléka, míg a férfiak 16 százaléka szenved migréntől, és gyakran egyéb tünetek is kísérik, mint émelygéshányásfényérzékenység és hangérzékenység.

Akár órákig, sőt, napokig is tarthat, és lehet olyan erős, hogy tényleg semmi másra nem tudsz figyelni, csak a kínzó fájdalomra.

Lehet, hogy megvan az oka Kép forrása: foodmatters.tv

2/3 Lehet, hogy megvan az oka

Egy friss kutatás kimutatta, hogy azok a tinédzserek és fiatal felnőttek, akik migrénben szenvedtek, általában három dologból nem vittek be eleget a szervezetükbe: riboflavinból, Q10-koenzimből vagy D-vitaminból.

Az egész nem játék egyébként, hiszen a vitaminhiány nagyon komoly testi problémákat is okozhat – például a B12-vitamin hiánya az idegsejtek károsodását is előidézheti.

A nem elegendő D-vitamin-bevitel tehát előidézheti a migrént, vagy legalábbis rosszabbá teheti, de a kísérlet szerint a női alanyoknál a Q10-koenzim – ami energiát termel, és segíti a sejtek növekedését – hiánya is nagyban hozzájárult a fejgörcsök kialakulásához.

Mit tegyél, ha migrénben szenvedsz? Kép forrása: gerdesemily.tumblr.com

3/3 Mit tegyél, ha migrénben szenvedsz?

Először is, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt beszednél, kérdezd meg az orvosodat a dologról!

Bár a vitaminok általában ártalmatlanok, könnyen reakcióba léphetnek az általad szedett más gyógyszerekkel, amivel csak ronthatsz a helyzeten.

Csináltass vérvizsgálatot, hogy kiderüljön, valóban kevés-e a szervezetedben a D-vitamin vagy a Q10-koenzim, és ha igen, csak akkor kezdj el nézelődni a kiegészítők világában.

Ha pedig nem szeretnél bogyókat szedni, irány a Bahamák – ott bőven lesz lehetőséged a D-vitamin felvételére! :)

Forrás: lifehack.org