Ez történik a testedben, ha rendszeresen meditálsz

Írta: ,

A meditációról már biztosan te is sokszor és sok helyen hallottál, de lehet, hogy mégsem igazán tudod, mire jó, milyen jótékony hatásai vannak. Egy biztos: valóban csodákat művel a testeddel és a lelkeddel, ráadásul nem is nagy ördöngösség; csupán egy kicsit oda kell figyelned magadra, ennyi az egész!

Hogyan kezdj neki? Kép forrása: the-numinous.com

1/7 Hogyan kezdj neki?

Ha még kezdő vagy, a legegyszerűbb, ha egy kényelmes pozícióban leülsz a földre (egy szőnyegre vagy párnára), ellazítod a tested, és kihúzod magad.

Tedd a kezeid a térdedre tenyerekkel felfelé, és puhán érintsd össze a hüvelykujjakat. Minden feszítést próbálj meg elengedni a testedből, ülj egyenesen és lélegezz egyenletesen. Csukd be a szemed, és kezdj el magadra, befelé figyelni.

Ha az elején nehezen megy a fókuszálás, próbáld ki ezeket: gyújts meg egy gyertyát és figyeld a lángját, használj malát, vagy tegyél fel halk zenét.

Csökken a stressz szintje Kép forrása: rebloggy.com

2/7 Csökken a stressz szintje

Amikor idegesek vagyunk, a szívdobogásunk felgyorsul és a vérnyomásunk is megemelkedik.

Ennek hatására elkezd termelődni a kortizol, azaz a stresszhormon, ami az egész testre negatív hatással van.

Ha rendszeresen meditálsz, akkor hosszú távon feltöltöd és megnyugtatod a tested, amitől sokkal ellenállóbb lesz az ilyen helyzetekben is.

Csökken a vérnyomás Kép forrása: gofeminin.de

3/7 Csökken a vérnyomás

A Harward Egyetem egyik kutatása szerint amikor meditálunk, a testünk kevésbé van kitéve az előbb említett stresszhormon negatív hatásainak, ebben a nyugodt állapotban pedig csökkenhet a vérnyomásunk is.

A magyarázat egyszerű: ha nyugodtan ülsz és relaxálsz, az izmaid elernyednek, és a testednek kevesebb oxigénre van szüksége.

Javul az immunrendszer Kép forrása: tumblr, cafeapostrophe

4/7 Javul az immunrendszer

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a rendszeres meditáció serkenti az ellenanyagok képződését a testünkben, azaz segít abban, hogy könnyebben megküzdjünk a különböző vírusokkal és baktériumokkal.

Persze amikor meg vagy fázva és fáj mindened, minél előbb meg akarsz szabadulni a kellemetlen tünetektől, és orvoshoz fordulsz.

A meditáció a gyógyszereket nem helyettesíti, de segít abban, hogy gyorsabban kilábalj a betegségből, sőt, ha rendszeresen gyakorlod, meg is előzi azt!

Javul a memória Kép forrása: bloglovin.com

5/7 Javul a memória

Szintén vizsgálatokkal igazolták, hogy a rendszeresen végzett meditáció pozitív hatással van az agyműködésünkre, illetve a memóriánk állapotára is.

Persze ennek mindenféle neurológiai magyarázata van, de most elégedjünk meg annyival, hogy belegondolunk, mi is történik a fejünkben a meditáció során.

10 perc naponta, amikor kiüríted az agyad és megpróbálsz semmire sem gondolni (igen, ez a legnehezebb!). Ellazulsz, és halk zene mellett egyetlen pontra fókuszálsz.

Ha csak ennyit kell tenni a számos pozitív hatásért, ugyan miért ne alkalmaznánk?

6/7 Segít az érzelmi egyensúly elérésében

Az érzelmi stabilitást nem könnyű elérni, és általában nem is egy hosszan tartó állapot. Van, amikor azt érzed, minden rendben van az életben, máskor pedig szinte semmi sem klappol.

Az egyensúly megteremtése sok munkát és odafigyelést igényel, melynek egyik eszköze akár a meditáció is lehet.

Ha megfigyeled, valójában mi bánt, és a tested hogyan reagál a különböző szituációkra, máris egy lépéssel közelebb kerültél a célhoz.

A környezeted is megváltozik Kép forrása: kiripaul.blogspot.hu

7/7 A környezeted is megváltozik

A gondolatainknak és a viselkedésünknek nagyobb hatása van, mint hinnéd, és a rezgéseinkkel a környezetünket is alakítani tudjuk.

Szánj naponta néhány percet meditációra, és a pozitív hatás nem marad el.

A problémákat kisebbnek látod majd, türelmesebb és elfogadóbb leszel, ami végső soron a környezeteden is meg fog látszani.