Ez is a menstruáció tünete? 4 különös panasz, amiről sosem gondolnád, hogy a ciklusod okozza

Írta: ,

Puffadás, görcsök és persze olthatatlan vágy a csokoládé iránt. Vannak tünetek, amelyek idővel mindenki számára ismerőssé válnak, akiknek ciklusuk is van. De tudtad, hogy az alábbi tüneteket is okozhatja a menstruációd? Mi nem sejtettük, minden esetre most sok olyan jelenségre kaptunk választ, ami előtt eddig értetlenül álltunk…

1/4 Gyorsabban fogy el a levegőd

Még csak a felénél tartasz a szokásos futókörödnek, de máris úgy érzed, kifogytál a levegőből? Nem az történt, hogy ekkora hatással lett volna az a két kocka csoki, amit tegnap megengedtél magadnak, inkább a hormonjaid lehetnek a ludasok.

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine-ben megjelent cikk szerint a ciklus vége felé, vagyis közvetlenül az előtt, hogy a menstruációd megkezdődne, gyorsabban kimerülhetsz és hamarabb fogyhat el a levegőd sport közben.

Jó hír viszont, hogy nagyjából az ovulációddal egy időben végzett sport során viszont valószínűleg sokkal könnyebben kapsz levegőt, mint máskor.

Hirtelen lelkesedés az életmódváltásra Kép forrása: diem.ph/depositphotos.com

2/4 Hirtelen lelkesedés az életmódváltásra

Ez nem kimondottan panasz, inkább előny lehet belőle, ha ügyesen használod. A menstruációs ciklusod, illetve az ezzel járó hormonváltozások ugyanis befolyásolhatják azt, hogy mekkora lelkesedéssel vagy akaraterővel tudod belevetni magadat valamibe.

A ciklusod első felében, vagyis a menstruációd utáni hetekben nagyobb eséllyel csábulsz el valami iránt, ami kívánsz, a második felében viszont könnyebben állsz ellent a kísértésnek.

Ha egy ideje például már gondolkodsz azon, hogy letedd a cigit, akkor érdemes lehet ebben az időszakban kezdeni. Mire ismét a könnyebben elcsábuló korszakba érsz, már túl is leszel a dolog nehezén!

3/4 Lassabban regenerálódsz sport után

Sehogy sem akar halványodni az a kék folt a lábadon, vagy edzés után még napokig sajognak az izmaid, pedig rendesen bemelegítettél és nyújtottál is?

Ha egy héten belül várod a menstruációdat, akkor a tüneteket jó eséllyel a PMS-re foghatod – egy tanulmány szerint ugyanis azoknak a nőknek, akiket körülbelül egy hét választ el a menstruációjuk megkezdésétől, lassabban regenerálódnak ebben az időszakban az izmaik.

Ugyanakkor a tanulmány szerint ez nem igaz azokra a nőkre, akik hormonális fogamzásgátlót szednek – őket a tabletta megkíméli ettől a tünettől, és ebben az időszakban is ugyanolyan gyorsan regenerálódnak, mint bármikor máskor.

4/4 Előtör a vadászösztönöd, és húst ennél hússal

Talán egyébként nem is vagy az a kimondottan nagy húsevő, a hónap bizonyos napjain mégis rád törhet az igény arra, hogy húst egyél hússal, és még csak nem is a máskor preferált könnyű csirkemellet vagy grillezett halat óhajtod, hanem pörköltet, steaket, nehéz, vörös húsokat ennél.

Csak nyugalom, ez sem annak a jele, hogy farkasemberré fogsz változni, egyszerűen csak a menstruációd közeledtét jelezheti akár ebben a formában is a szervezeted. A vörös hús ugyanis remek vasforrás, amiből sokat veszítesz a menstruáció alatt – írja az American Journal of Epidemiology-ban közölt tanulmány, mely azt is megemlíti, hogy általában azokat a nőket viselik meg leginkább a különféle menstruációs panaszok, akiknek egyébként is alacsonyabb a vasszintjük. Ezért, ha sokszor kívánod a vörös húsokat és rosszul viseled a ciklusodat is, érdemes lehet felkeresni egy orvost, és egy gyors vérvizsgálattal ellenőriztetni a vasadat.