Ez a fél óra leszoktat a dohányzásról – Tudományos módszerek segíthetnek letenni a cigit

Zabolai Margit
Írta: ,

Hogy a dohányzásról le kellene szokni, az nem is lehetne kérdés. A válaszokra váró problémák a hogyannal kezdődnek. Egy friss kutatással egybekötött program most talán kissé szokatlan, de hatásosnak tűnő módszert dolgozott ki.

Szembesítették őket az eredményekkel

A Cardiff University kutatói által vezetett vizsgálatban, melynek kivitelezésébe a University of Liverpool’s Institute of Translational Medicine, a King’s College London és a Queen Mary University of London is segített, 2,5 millió 50 és 75 év közötti brit állampolgárnak küldtek ki információs csomagot, benne egy kérdőívvel, ami azt hivatott vizsgálni, hogy mennyire magas a válaszadó esetében a tüdőrák kialakulásának kockázata. A válaszadók közül 8.729-en estek a magas kockázati faktorba, ők még egy kérdőívet töltöttek ki, és amennyiben dohányosok voltak, és szerettek volna részt venni a vizsgálatban, bekerülhettek a programba. A kutatók ez után a részt vevőket két csoportra osztották: az egyik csoport tagjait behívták egy CT vizsgálatra, a másik csoport tagjait viszont nem, noha ők is további információt kaphattak arról, hogyan szokhatnak le.

Dohányzás, cigarettaA CT vizsgálatok elvégzése után a kutatók két hét majd két év múlva ismét felkeresték a résztvevőket. Azt találták, hogy két hét után a részt vevők 15%-a, két év múlva pedig újabb 10%-a tette le a cigarettát, azaz mindkét esetben nagyobb arányban mondtak le a dohányzók a káros élvezetről, mint azok, akik nem vettek részt a CT vizsgálaton – nekik csak 5%-uk hagyott fel a dohányzással.

A kutatók fontosnak tartották kiemelni, hogy a leszokás nem függött attól, hogy a CT milyen eredményeket hozott, vagyis téves az az elképzelés, hogy ha egy dohányos lelete negatív lesz, akkor az csak megerősíti őt abban, hogy nem kell leszoknia, hiszen a negatív lelet csak azt jelenti, hogy a páciensnek nincs például daganata, de a dohányzás eredménye ettől az ő tüdőképén is látszani fog. A kutatók úgy vélik, a vizsgálat és az eredmény megismertetése mindössze fél óra alatt elvégezhető, mégis nagy segítséget és motivációt adhat ez valakinek, aki készül leszokni a dohányzásról. A későbbiekre nézve pedig felvetették egy olyan program lehetőségét, ahol a vizsgálat elvégzése után a dohányosok összehasonlíthatják az eredményeiket olyanok eredményeivel, akik nem dohányoznak, hogy még szembetűnőbb legyen számukra is a különbség.

Szakemberhez is fordulhatsz

A megfelelő helyeken egy rutin vizsgálatot te is elvégeztethetsz, erre szűrésként dohányzóként egyébként is szükséged lehet, de más módszereket is igénybe vehetsz a leszokás segítésére.

A legtöbb kerületi tüdőgondozóban vannak olyan csoportok, amelyekhez te is csatlakozhatsz, és egymást támogatva, szakember vezetésével szokhattok le a dohányzásról. A Dohányzásról Leszokást Támogató Központ honlapján is találsz segítséget, illetve telefonon is keresheted őket. Itt akkor is találsz hasznos információt, ha nem te dohányzol, hanem egy barátod, családtagod leszokását szeretnéd elősegíteni.