Évente több mint 70 ezer új rákbeteg! Szakértővel beszélgettünk kiváltó tényezőkről és megelőzésről

Bodnár Alexa
Írta: ,
Évente több mint 70 ezer új rákbeteg! Szakértővel beszélgettünk kiváltó tényezőkről és megelőzésről

Február 4-én 2000 óta tartják a rákellenes világnapot, annak emlékére, hogy az ekkor Párizsban tartott, első rákellenes világkongresszuson olyan történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a rák ellen.

A Gyógyulj Velünk Egyesület egész évben igyekszik a média segítségével napirenden tartani a daganatos betegségeket, illetve a rákbeteg sorstársak problémáit. Elmondásuk szerint a világnap egy jó apropó arra, hogy nagyobb figyelmet kapjon az egyéni és a társadalom felelőssége a betegségek elkerülésében és a már betegek segítésében.

Kalotay Gábortól, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy hazánkban a mindkét nemet érintő daganatok közül a tüdőrákot és a vastagbélrákot kell említenünk, mint a leggyakoribb ráktípusokat, és ehhez adódik nőknél az emlőrák, férfiaknál pedig a prosztatarák is.

Évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést fedeznek fel, összességében tehát több százezer ember él közöttünk, aki már szembesült rosszindulatú daganatos betegség diagnózisával – hívta fel rá a figyelmet az egyesület elnöke.

Kép forrása: Voyagerix/depositphotos.com

A rák előfordulása összefügg az életmóddal, a környezeti hatásokkal, a stresszel, a rossz halálozási mutatókhoz pedig hozzájárul a szűrővizsgálatok hiánya, illetve hogy az emberek nem veszik igénybe ezeket a lehetőségeket.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!