Érzed, hogy a jön a megfázás? Ezt kezdd el azonnal inni a tudomány szerint

Schuster Borka
Írta: ,

Ismerős az érzés, amikor még jól vagy, intézkedsz, dolgozol, de már érzed, hogy kerülget a betegség? Ilyenkor mindenki gyorsan a jól bevált házi praktikákhoz nyúl, de mit javasol a tudomány? Mit érdemes ilyenkor tenni, hogy a lehető legjobb eséllyel elkerüld, hogy tényleg betegség legyen a kezdeti tünetekből?

Ezeket a jeleket figyeld! Kép forrása: facebook

A tüsszögés, orrdugulás egyértelmű jelek lehetnek, de a megfázás néha sokkal általánosabban jelentkezik.

A tompa, de kitartó fejfájás, enyhe szédülés vagy a hidegrázás is mind a megfázás kezdeti tünetei lehetnek, de sokan számolnak be például arról is, hogy „könnyűnek” érzik a fejüket, mintha egy elszállni készülő lufi lenne a helyén.

Mindezek mellett pedig javasolt, hogy figyelj a saját, már ismerős szimptómáidra is: a megfázás minden embernél máshogy csapódhat le, és lehet, hogy vannak olyan jelek, amelyek esetleg nem annyira gyakoriak, te azonban az évek során már megfigyelted őket magadon.

Ha jelentkeznek, ne vedd őket félvállról, hanem azonnal tegyél a betegség kialakulásának megelőzéséért!

Egy forró ital segíthet – de nem mindegy, hogy mi az! Kép forrása: tumblr

A forró zuhany, a gyors C-vitamin mellett gyakran halljuk a javaslatot a megfázás első tüneteinek észlelésekor: igyál valami meleget! Egy forró ital valóban segíthet, de mit érdemes inni ilyenkor, ami tudományosan alátámasztva is segítséget jelent?

A bostoni Brigham and Women’s Hospital, valamint a Harvard Egyetem közös tanulmánya szerint a fekete tea igazi immunrendszer-turbózó csodaszer lehet.

A vizsgálat szerint azoknak a szervezetében, akik napi 5 csésze fekete teát ittak meg két héten keresztül, kiugróan megemelkedett a Tlimfociták száma. Ezek az immunsejtek az az immunreakciók nélkülözhetetlen résztvevői, és nagyon fontos szerepük van az immunológiai védettség kialakulásában, azaz például abban is, hogy még a kezdeti szakaszban legyűrjék a megfázást.

A már említett tanulmány egyik szerzője, Dr. Jack F. Bukowski szerint egy nap folyamán 5 csésze fekete tea elfogyasztása segíthet abban, hogy a kezdődő betegséget gyorsan megfékezd.

Nem a fekete tea azonban az egyetlen, ami a kezdődő megfázást megállíthatja: a Floridai Egyetem és a Nutritional Science Research Institute közös kutatása szerint a zöld teában található ellenanyagok szintén hathatós segítséget jelentenek nem csak a betegség megelőzésében, de a nátha és influenza tüneteinek csökkentésében is.

Ez egyrészt a teában található antioxidánsoknak, másrészt az L-teaninnak köszönhető. Több tanulmány is igazolta, hogy a zöld tea képes megakadályozni számos légúti vírus replikációját, beleértve az influenzát okozó vírusét is.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv