Erre nem is gondoltál: 5 negatív következmény, amivel a súlygyarapodás járhat

Zabolai Margit
Írta: ,

A bikiniszezon közeledtével sokakban felébred a lelkesedés, és nekiállnak a fogyókúrának, pedig szerintünk centiktől függetlenül, minden testnek kijár, hogy egy gumimatracon lebegtessék kicsit! Az egészséges testsúly elérése viszont ettől még remek cél lehet, elsősorban azért, mert a felesleges kilók az egészségedre is kedvezőtlen hatással lehetnek.

Rosszabbodik tőle az allergiád Kép forrása: unsplash

Lehet, hogy elsőre nem is jutna eszedbe, de az allergológusok szerint az ideális testsúly megőrzése segíthet, hogy az allergiád tünetei se rosszabbodjanak.

A túlsúly ugyanis komoly terhet jelent a tüdőnek, a hasi zsír összenyomja a belső szerveket, amik így nyomást gyakorolnak a tüdőre, egy allergiás betegnek pedig, aki egyébként is légzésproblémákkal küzd, ez nagyon komoly hátrányt jelenthet.

Az ideális testsúly elérésével jellemzően a tüdőkapacitás is javul, amitől a beteg az allergia tüneteit kevésbé érezheti megterhelőnek.

A fölösleges kilók komoly megterhelést jelentenek a gerincnek és az ízületeknek is, így a túlsúly elég gyakran vezet hátfájáshoz.

A hátfájás viszont alvászavart okozhat, aminek hosszabb távon még súlyosabb következményei lehetnek.

Az állandó kimerültség gyakorlatilag az egész szervezetre rossz hatással van, csökken a koncentrációképesség, lassul a reakció idő, hosszabb távon pedig akár a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség sőt a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is növelheti, ha valaki soha nem képes kipihenni magát.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba