Erre az egészségügyi problémára utalhat az, hogy mennyi idősen jött meg a menstruációd

Írta: ,

Több dolog is szerepet játszhat abban, hogy mikor jelentkezik először a menstruációd, de a statisztikák alapján a lányok többsége 13 évesen tapasztalja meg először a piros betűs napokat. Azt viszont talán te sem tudtad, de ha sokkal előbb vagy később kezdődött meg a menzeszed ennél az életkornál, az egy későbbi egészségügyi problémát is jelezhet! Természetesen nem kell azonnal megijedned, hiszen ezek a statisztikák arra hívják fel a figyelmet, hogy fordíts nagyobb figyelmet az egészségedre.

Szívproblémákra is utalhat

1/5 Szívproblémákra is utalhat

Számos felmérés vizsgálta azt, milyen összefüggés létezik a korai menstruáció és a szívproblémák között.

Az Oxfordi Egyetem egyik 2015-ös kutatása választ is kapott a kérdésre: az eredményeik szerint azok a lányok, akiknek az átlagosnál előbb vagy később jött meg a menzeszük először, 27 százalékkal nagyobb eséllyel tapasztaltak később szívproblémákat, és 16 százalékkal megnőtt az esélye egy lehetséges stroke-nak.

A korai menstruáció és a mellrák kapcsolata Kép forrása: time.com

2/5 A korai menstruáció és a mellrák kapcsolata

A korai menzesz együtt jár azzal, hogy értelemszerűen több menstruációs cikluson mész keresztül életed során, mint azok, akiknek csak évekkel később jött meg először. Ez viszont következményekkel is járhat: egy másik oxfordi kutatás tavaly felfedezte, hogy erős összefüggés van a fiatalon kezdődő menstruáció és a mellrák között.

Sőt, olyannyira, hogy akiknek 12 éves koruk előtt jelentkezett először a menzeszük, azoknál 20 százalékkal nagyobb volt a mellrák megjelenésének esélye.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy biztosan megtapasztalod ezt a betegséget, de érdemes alaposan odafigyelned a melleid egészségére!

A korai menstruáció korai menopauzához vezet Kép forrása: shethinx.com

3/5 A korai menstruáció korai menopauzához vezet

A Queenslandi Egyetem egyik kutatása ötvenezer nő egészségi állapotát vizsgálta meg, és ezek alapján felfedezték, hogy a korai menstruáció (azaz 12 éves kor előtti) azt is megjósolja, hogy nagyjából mikor kerül sor a menopauza kezdetére.

Átlagos helyzetben körülbelül 50 éves kor környékén lépnek bele a nők ebbe a szakaszba, de akiknek hamar jelentkezett az első vérzésük, azok 31 százalékkal nagyobb eséllyel tapasztalták meg a menopauza tüneteit már 40 és 44 éves kor között.

Ezzel fontos tisztában lenni a családalapítás szempontjából is!

 A kései menstruáció és a termékenység

4/5 A kései menstruáció és a termékenység

Az esetek többségében nem jelez elõre nagy problémát az, ha késõbb jön meg a menstruációd, mint a többiekben, de vannak kivételek.

Egy 90-es évekbeli kutatás szerint néhány nõ esetében a kései menzesz utalhat arra is, hogy idõvel termékenységi problémák merülhetnek fel.

Sõt, a PCOS és a pajzsmirigy alulmûködés is gyakran együttjár a kései menstruációval, már csak azért is, mert ezek sokszor zavart okoznak már a pubertás alatt; ezáltal pedig késleltethetik a menzeszt is.

A kései menstruáció csontritkulást jelezhet

5/5 A kései menstruáció csontritkulást jelezhet

Egy 2010-es kutatás bebizonyította, hogy akiknél késõbb jelentkezett az elsõ menstruáció, azoknál a nõknél gyakrabban alakulhat ki késõbb csontritkulás is.

Ehhez olyan idõsebb nõket vizsgáltak meg, akiknek az átlagosnál késõbb jelentkezett az elsõ menzeszük, de már átléptek a menopauza idõszakán is.

Náluk sokkal alacsonyabb volt a csontok ásványianyag-tartalma a karban, a csípõben és a combcsontokban is, szemben azokkal a nõkkel, akiknek 13 éves koruk körül jelentkezett elõször a menstruációjuk.