Erőteljesen izzadsz? Egészségügyi probléma is állhat a háttérben

Irimiás Alíz
Írta: ,
Erőteljesen izzadsz? Egészségügyi probléma is állhat a háttérben

Kép forrása: nd3000/depositphotos.com

Imádom a szeles időt, az évszakok közül pedig a tél a kedvencem, olyankor soha nem izzadok. Nem tartozom az extrémen izzadók kategóriájába, de egyszerűen a legkisebb izzadságfolt is zavar. A nyarakat legszívesebben egy lesötétített, légkondícionált szobában vészelném át, vagy egy kellemes hőmérsékletű, vízzel teli medencében.

Gyakran az erőteljes izzadás betegségre utal, de egyáltalán nem könnyű felismerni azt – állítja Benjamin Barankin bőrgyógyász, az Amerikai Bőrgógyászati Akadémia tagja. A fokozott izzadás utalhat pajzsmirigy problémára, diabéteszre vagy fertőzésre, és gyakorinak számít a túlsúllyal küzdők körében. Legtöbbször nem vesszük kellően komolyan az izzadást, pedig a megfelelő diagnózis és az adekvát kezelés nemcsak az esetleges betegség leküzdésében segíthet, de az életminőségünkben is jelentős változást eredményezhet.

Ha attól tartasz, hogy a normálisnál jobban izzadsz, íme néhány tudnivaló ahhoz, hogy eldönthesd, érdemes-e orvoshoz fordulnod vagy sem.

Mit jelent a fokozott izzadás?

Ha jobban izzadsz másoknál a kánikulában vagy edzés közben, az még önmagában nem jelent problémát. Az izzadás a test fokozott igénybevételének normál reakciója, amivel képes lehűteni magát. Dee Anna Glaser, a St. Louis Egyetem bőrgyógyászati részlegének elnökhelyettese szerint természetes eltérés van az egyes emberek izzadásfoka között, így néhányan könnyebben, hamarabb és erőteljesebben verejtékeznek, mint mások.

A valóban túlzottnak számító izzadás azt jelenti, hogy akkor is verejtékezni kezdünk, amikor az nem indokolt, tehát nem a test lehűtése érdekében történik.

Ha például kellemes a hőmérséklet, nem vagy ideges, nincs lázad, tévéztek a családdal, és ilyenkor tör rád az izzadás, az már nem számít normálisnak.

Primer hiperhidrózis

A gyermekkorban megjelenő primer hiperhidrózis nem utal semmilyen betegségre, csupán erőteljes izzadást jelent a test meghatározott részein: hónaljban, fejbőrön, arcon, tenyéren vagy a lábfejen. Általában szimmetrikusan fordul elő a testünkön, és a tudomány mai állása szerint örökletesnek tűnik.

Orvosilag nem számít kockázatosnak, mégis jelentősen ronthatja az életminőséget – magyarázza Dee Anna Glaser.

Némelyek annyira szenvednek ettől, hogy a saját társasági életüket és munkahelyi jelenlétüket korlátozzák emiatt.

Másodlagos hiperhidrózis

A fokozott verejtékezés kevésbé gyakori formája a teljes testen előforduló izzadás, a másodlagos hiperhidrózis, amikor nemcsak a tenyerünkön, a talpunkon, vagy hónaljban izzadunk, és nemcsak melegben vagy edzés közben, hanem a teljes testünkön, és éjszakai alvás közben is.

A másodlagos hiperhidrózis hátterében valamilyen betegség vagy különleges állapot áll, például menopauza, terhesség, pajzsmirigy problémák, diabétesz, alkoholizmus, fertőzéses megbetegedések, Parkinson-kór, sztrók, leukémia, limfóma stb. Szintén okozhatnak másodlagos hiperhidrózist a pszichiátriai gyógyszerek, a vérnyomáscsökkentők, az antibiotikumok.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!