13 érdekesség, amit nem tudtál a fogamzásról eddig

Kató Iringó
Írta: ,
13 érdekesség, amit nem tudtál a fogamzásról eddig

Bizonyára Te is emlékszel még azokra az izgalmas biológia órákra a suliban, amikor megtanultad, hogy a fogamzás 2 sejt, a hímivarsejt és a petesejt egyesülésével jön létre. Hogy egy kicsit felelevenítsük a régen tanult elméletet, összegyűjtöttünk neked 13 olyan érdekes tényt a fogamzás témaköréről, amit könnyen lehet, hogy már elfelejtettél.

 • A 17. századi holland tudós, Antonie van Leeuwenhoek volt az, aki elsőként felfedezte a hímivarsejteket vagy más néven spermiumokat az általa szerkesztett mikroszkóp segítségével.
   
 • A fejlődő spermiumok a két herében tárolódnak. Ennek oka, hogy a herékben olyan alacsony a hőmérséklet, amire a spermiumoknak szüksége van, viszont a többi szerv működéséhez megfelelő hőmérséklet számukra túlságosan magas lenne.
   
 • Az érett spermium szabad szemmel nem, csak mikroszkóp segítségével látható. A spermium hossza kb. 0,06 mm, a feji része pedig csupán 0,005 mm-es. A spermiumnál az érett petesejt sokkal nagyobb, már-már szabad szemmel is látható.
   
 • Minden parányi spermium rendelkezik egy farokkal, mely hengeres rostokból áll, és ennek ostorszerű mozgásával halad előre. Érdekesség, hogy a hímivarsejt kb. 800 csapkodást tesz meg centiméterenként.
   
 • A hímvessző kb. 40-600 millió spermiumot lövell ki egy ejakuláció során, viszont a petesejtet ezek közül csak egyetlen egy spermium termékenyítheti meg. A fogantatás akkor jön létre, amikor a hímivarsejt feje sikeresen behatol a petesejtbe.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján