7 lenyűgöző érdekesség az emberi testről, amiről eddig még sosem hallottál

Scheftsik Tamás
Írta: ,
7 lenyűgöző érdekesség az emberi testről, amiről eddig még sosem hallottál

Az emberi test csodálatos találmány, ezt biztosan sokszor hallotta mindenki, viszont van egy sereg olyan tény, melyet csak ritkán mondanak el nekünk a saját testünkről, pedig megdöbbentőek, és sokszor elgondolkodtatóak. Lássunk ezekből néhányat.

Szem

Nem véletlen, hogy a kisbabáknak akkora szemük van, ugyanis az orral vagy a füllel ellentétben, a látószervünk adott méretű.

Csak a fejünk növekszik az évek során, így csupán az arányok változnak.

Hogy védekezzen az esetleges fertőzések ellen nem csak könnyet termel, hanem abban egy olyan anyagot is, mely a legtöbb kórokozó sejthártyáját oldja.

Mindemellett az ember az egyetlen olyan lény, mely a könnyeit érzelmi kifejezésére is használja, így akaratlagosan is képes tőlük megszabadulni.

Agy

Az ember agya a felvett oxigénmennyiség egyötödét használja fel, ami meglepő adat, tekintve hogy a súlyunknak csupán 2%-át teszi ki.

Ez a szervünk dolgoz fel minden fájdalomérzetet, ami csak a testünket éri, de maga a központ nem tartalmaz érzőidegeket.

Kapacitását tekintve, attól függően, hogy mennyit használjuk, 3 és 1000 terabyte adat tárolására képes, miközben akkora energiát termel, mely gond nélkül működtet egy 10 wattos izzót.

Ráadásul mindezt úgy hajtja végre, hogy 80% nem más, mint víz.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!