8 érdekes tény az emberi szemről, amiről eddig még nem hallottál

Nagy Niki
Írta: ,

A szem az egyik legbonyolultabb és legérdekesebb szervünk – összetett folyamatok segítségével lehetővé teszi, hogy az egyik legfontosabb érzékelést, a látást átélhessük. De tudtad, hogy valójában fordítva és két részletben, gyakorlatilag elfelezve rögzíti a képet, és képtelen látni a vörös színt? Íme 8 érdekesség, amit eddig biztos nem hallottál a szemről!

A szemed valójában nem is úgy érzékeli a képeket, ahogyan te látod – mindent fordítva rögzít, és csak az agyadnak köszönhető, hogy végül helyesen látsz mindent. Ez azért van, mert a domború szemlencsén keresztül úgy törik meg a fény, hogy a kép megfordul és tükröződik, és a retinádhoz már így jut el.

Ezt egyébként már a 17. században felfedezték, méghozzá Réné Descartes volt az, aki egy bika szemgolyójával kísérletezett, és rájött, hogy a retinához már csak egy kicsinyített, fordított kép érkezik meg. Ráadásul az agyad két féltekéje egy-egy fél képet kap csak, amit aztán össze kell raknia teljessé.

Nem látjuk a piros színt Kép forrása: adriandelsiphoto.com

Bár piros, zöld és kék receptorok is vannak a szemedben, valójában az első csak sárgás-zöldes, a második pedig csak kékes-zöldes színeket rögzít.

Megint az agyad csinálja meg a munka oroszlánrészét: ezeknek a rögzüléseknek az alapján összerakja a vörös színt.

Sőt, a zöldespirosat és a sárgáskéket sem tudod látni, a szemed nem képes őket érzékelni – éppen ezért elképzelni sem tudod ezeket a színeket, pedig léteznek.