Elvesztettem zsebkendőmet... Ezt biztos nem tudtad az orrfújásról!

Fehér Vera
Írta: ,

Tudtad, hogy az orrfújásnak is van története? És azt, hogy bizonyos kultúrákban egyenesen faragatlanság zsepivel törölgetni az orrodat?

Vajon miért változik ennek az egészségügyi metódusnak is a technikája?

Ha sokat utazol, talán te is megfigyelted már, hogy nem minden országban lehet papírzsebkendőt kapni – egy kis szerencsével legfeljebb kozmetikai kendőt találsz a sminkcuccok között. Japánban egyenesen tiszteletlenség orrot fújni, ott a végtelenségig szipognak.

De a nem éppen napfényes időjárásáról híres Kanadában is hasonló a helyzet, ahol szintén csúnyán néznek rád, ha hangosan trombitálni kezdesz. Evés közben pedig a legtöbb kultúrában modortalanság orrot fújni, Koreában viszont nem zavartatják magukat evés közben sem, és a szalvétakendőbe törlik az orrukat.

Szép, virágos kendőcskék

A 15. században a Kínából  hazaérkező utazók hozták magukkal az első szépen hímzett, színes, virágos kendőket (a kínaiak a fejükre tették, ezzel védekeztek a nap ellen, és arc- és kéztörlő is volt egyben). Egyszerre hasznos és esztétikus szuvenírnek számított egészen a kétezres évekig egy ilyen különleges zsebkendő.

Talán még te is emlékszel, hogy kb. 25-30 éve még nagyon sokan használtak textil zsebkendőt. Tuti még neked is volt őzikés, virágos, macis textilzsepid, és ha éppen nem volt használatban, akkor szuperül lehetett játszani vagy aludni vele! Papírzsepiből csak egy-két féle létezett, és nem voltak tele a drogériák polcai a balzsamos, illatos, mentolos stb. típusokkal. Ugye, hogy milyen régen volt? Csakhogy rájöttek, hogy az anyagból készülő verzió nem annyira higiénikus, hiszen ha nincs kifőzve és -vasalva, akkor visszaviszed vele a kórokozókat a szervezetedbe.

Ezért lett egyre népszerűbb a papír, amit a szemétbe dobva a kórokozóktól is meg lehetett szabadulni. Ezután a textilkendő már csak egy szép kiegészítő maradt, amit vagy egyáltalán nem használtak, vagy csak arctörlésre, de azt is ritkán.

Sós tengeri csoda

Nem sokkal később felfedezték az orvosok, hogy párás, tengerparti levegőn nagyon ritkán betegszenek meg felső légúti betegségekben az ott élők. Vagy ha meg is fáznak, nagyon hamar meggyógyulnak, és ez nem mindig függ össze a mediterrán vagy trópusi meleggel, amikor a napsugár is meggyorsítaná a regenerálódást.

Tengeri sós vizes átmosást ajánlottak, de nyilván az olyan helyeken, ahol nincs tengerpart, ki kellett találni egy megoldást, terméket, amit bárki használhat. Ez a sós orrspray, amit most már rengeteg márkában és típusban lehet kapni. A tisztított sós víz fertőtlenít és hidratálja az orrnyálkahártyát, ami ezáltal sokkal ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, betegség esetén pedig segít gyorsabban gyógyulni.

Persze a gyógyszeres orrcseppeket nem pótolja, de az orrtisztítás elengedhetetlen része lett a vizes átmosás. Mai napig kevesen tudják, hogy sós vizes átmosás után kell rendesen kifújni az orrot, ez után érdemes gőzölni vagy orrdugulás elleni cseppet használni.