A sírás „méregtelenít”? Előnyei annak, ha jól kisírod magad

Kovács Andrea
Írta: ,
A sírás „méregtelenít”? Előnyei annak, ha jól kisírod magad

Kép forrása: recreoviral.com

A sírást még manapság is sokan szégyellik, rejtegetnivaló dolognak tartják. Pedig a könnyek szabadon eresztésének nem csupán pszichológiai, hanem fizikai előnyei is bőséggel akadnak. Nézzük, melyek ezek!

Kiváló feszültség levezető Kép forrása: prettygirlsandbourbon.com

Jelentős részben a stresszhormon kiürülésének köszönhető, hogy a sírás levezeti a benned rejlő feszültséget. Sokan mégis szégyellnek sírni, úgy gondolják, a gyengeség jele, ha szabadjára engedik érzelmeiket.

Ez bizonyos esetekben, pl. a munkahelyeden érthető, de otthon semmi értelme nincs visszatartani a könnyeidet. Már csak azért sem, mert a sírás már nem egy élethelyzetet pozitív vágányra terelt.

Tegyük fel, hogy a párod valamivel megbántott, neked viszont már nincs sem kedved, sem energiád veszekedni. Így aztán elmorzsolsz néhány könnycseppet, amit ő észrevesz: máris megenyhül, magába száll, és érzelmi síkra tereli a vitát.

A feszültséget tehát nem csak úgy vezetheted le, ha te sírsz, hanem hatására általában az is elfelejti bosszúságának okát, aki a sírást kiváltotta – ezzel persze nem ér visszaélni!

Amellett, hogy a sírás javít a hangulatodon, az egészségedre is pozitív hatást gyakorol.

Nyilván nem fogja a szemproblémáidat megoldani, ha időnként pityeregsz, de a könny antibakteriális hatású (mégpedig olyan anyagokat tartalmaz, amik pl.

az anyatejben is megtalálhatóak), így nem csak a szemet, hanem a szemkörnyéket is fertőtleníti.

A könnyek tisztítják a szemgolyót, így kimossák az esetleges szennyeződéseket. Ez a funkció nem akkor hasznos, amikor bánatodban sírsz (igaz, akkor sem árt), hanem amikor valamilyen külső, fizikai hatással szembesülsz, pl. a szél port fúj a szemedbe.

Könnyek nélkül aligha tudnád gyorsan kitisztítani a szemeidet, de ez a természetes, automatikus reakció gondoskodik arról, hogy minden eszköz, csepp nélkül ismét jól láthass.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!