Elhízott alultápláltak? Így kapcsolódott össze a két probléma a szegények körében

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Első olvasatra a két fogalom teljesen üti egymást, hiszen hogyan is lehetne elhízott az, aki alultáplált? Mégis így van, ugyanis (elsősorban) a társadalom szegényebb rétegére kifejezetten jellemző, hogy túlsúlyának ellenére egy újfajta alultápláltsággal küzd: ennek hátterében a tápanyagszegény élelmiszerek és a cukros, szénsavas üdítők állnak.

Kevésbé tájékozottak Kép forrása: manmakecoffee.tumblr.com

Természetesen nem minden esetben, de gyakran igaz, hogy a szegénység aluliskolázottsággal párosul, amiből sajnos az is adódik, hogy az emberek nem feltétlenül foglalkoznak azzal, mi egészséges, és mi nem.

Ha a végzettség mégis adott, munkahely és fizetés híján az embereknek több bajuk van annál, mint hogy a legújabb táplálkozási kutatásoknak utánajárjanak.

Ugyan nagyvonalakban biztos tudják, mit kellene enni és mit nem, egyszerűen nem tudják megfizetni a reform élelmiszereket, vagy éppen azokat, amik másoknál alapvetőek a hűtőszekrényben.

Emiatt kialakul az alultápláltság, ami azonban a tévhitekkel ellentétben nem minden esetben jár együtt a soványsággal.

 

Mi az, ami olcsó? Kép forrása: yellowsuitcasestudios.com

Ha a boltok polcain körülnézel, akkor láthatod, hogy a kevésbé egészséges élelmiszerek általában olcsóbbak. Nyilván nem minden esetben helytálló ez, hiszen pl.

a chips, vagy az csokoládé kilóára sem éppen pénztárcabarát – de nem is mindenkinél számítanak alapélelmiszernek.

Azonban a rizs, a tészta, a burgonya, a búzaliszt mind-mind párszáz forintos tétel. Olcsó, gyorsan és könnyen elkészíthető (nem igényel sok energiafogyasztást), és teli van szénhidráttal – akárcsak a zsemle és a fehér kenyér.

Tovább kutatva következnek a zsíros élelmiszerek: a hidegen sajtolt olajokat össze sem lehet hasonlítani a hagyományos disznózsírral, a magas hústartalmúm sovány szalámikat a szalonnával.

A zöldségek és gyümölcsök között ugyan találni olcsóbbakat, arányaikban összehasonlítva az említett ételekkel mégis drágának bizonyulnak, akárcsak a húsok legjava.