Életminőségedet és termékenységedet is befolyásolja belső órád - ezekért a felfedezésekért adták idén a Nobel-díjat

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Idén az orvosi Nobel-díjat olyan kutatók kapták, akik testünk belső óráját vizsgálták meg sokkal alaposabban és közelebbről, mint azt idáig bárki is tette. Ennek megfelelően fantasztikus dolgokra jöttek rá, olyan felfedezéseket tettek, amik egészen más megvilágításba helyezik ezt a ritmikus folyamatot.

Minden élőlényre hatást gyakorol Kép forrása: bluefly.com

Ugyan ez nem újdonság tudományos körökben, érdekesség, hogy nem csak az embereknek van belső órájuk. Az állatokat, de még a növényeket, különféle organizmusokat is egy olyan belső óra irányítja, ami megközelítőleg 24 órás ciklusokban állandóan változik.

Egész pontosan sejtszinten zajlik a folyamat, ami azt jelenti, hogy evolúció során tökéletesen alkalmazkodtunk a földi élethez, a bolygó forgásához.

Ez annyira kiválóan sikerült, hogy a testünk nem kizárólag reagál a Nap felbukkanására és eltűnésére, hanem már előre készül rá, ami egészen elképesztő.

Tehát a szervezetünk a nélkül készít fel bennünket az ébredésre, vagy éppen az étkezésre, hogy a környezetből egyértelműen kiderülne: itt a reggel és a reggeli ideje. Hogyan tudja mindezt megvalósítani? Összehangolt hormonális, anyagcsere és testhőmérséklet szabályozással.

Az állatoknak az evolúció során létfontosságú volt felkészülniük arra, mikor jön el a nappal és az éjszaka. Így tudtak alkalmazkodni a környezetükhöz, számítani a ragadozók támadására, vagy éppen tisztába kerülni azzal, mikor tudnak táplálkozni.

A fényérzékeny organizmusoknak élet-halál kérdése volt, előre tudják-e, mikor fog sütni a Nap, és mikor mozoghatnak gond nélkül, köszönhetően az éjszaka sötétségének.

A mai modern ember életében pedig létfontosságú tudni ezekről az információkról, hiszen testünket segíthetjük, ha odafigyelünk rá – és sajnos károsíthatjuk, ha nem hallgatunk belső óránkra.

Utóbbi könnyen előfordulhat, tekintve, milyen sokan dolgoznak váltott műszakban, hányan fekszenek le jóval később az ajánlottnál, illetve étkeznek rendszertelenül. Magadra ismertél? Eláruljuk, milyen következményei vannak ennek az életmódnak!