Életminőségedet és termékenységedet is befolyásolja belső órád - ezekért a felfedezésekért adták idén a Nobel-díjat

Írta: ,

Idén az orvosi Nobel-díjat olyan kutatók kapták, akik testünk belső óráját vizsgálták meg sokkal alaposabban és közelebbről, mint azt idáig bárki is tette. Ennek megfelelően fantasztikus dolgokra jöttek rá, olyan felfedezéseket tettek, amik egészen más megvilágításba helyezik ezt a ritmikus folyamatot.

Minden élőlényre hatást gyakorol Kép forrása: bluefly.com

1/5 Minden élőlényre hatást gyakorol

Ugyan ez nem újdonság tudományos körökben, érdekesség, hogy nem csak az embereknek van belső órájuk. Az állatokat, de még a növényeket, különféle organizmusokat is egy olyan belső óra irányítja, ami megközelítőleg 24 órás ciklusokban állandóan változik.

Egész pontosan sejtszinten zajlik a folyamat, ami azt jelenti, hogy evolúció során tökéletesen alkalmazkodtunk a földi élethez, a bolygó forgásához.

Ez annyira kiválóan sikerült, hogy a testünk nem kizárólag reagál a Nap felbukkanására és eltűnésére, hanem már előre készül rá, ami egészen elképesztő.

Tehát a szervezetünk a nélkül készít fel bennünket az ébredésre, vagy éppen az étkezésre, hogy a környezetből egyértelműen kiderülne: itt a reggel és a reggeli ideje. Hogyan tudja mindezt megvalósítani? Összehangolt hormonális, anyagcsere és testhőmérséklet szabályozással.

2/5 Miért jó tudni erről?

Az állatoknak az evolúció során létfontosságú volt felkészülniük arra, mikor jön el a nappal és az éjszaka. Így tudtak alkalmazkodni a környezetükhöz, számítani a ragadozók támadására, vagy éppen tisztába kerülni azzal, mikor tudnak táplálkozni.

A fényérzékeny organizmusoknak élet-halál kérdése volt, előre tudják-e, mikor fog sütni a Nap, és mikor mozoghatnak gond nélkül, köszönhetően az éjszaka sötétségének.

A mai modern ember életében pedig létfontosságú tudni ezekről az információkról, hiszen testünket segíthetjük, ha odafigyelünk rá – és sajnos károsíthatjuk, ha nem hallgatunk belső óránkra.

Utóbbi könnyen előfordulhat, tekintve, milyen sokan dolgoznak váltott műszakban, hányan fekszenek le jóval később az ajánlottnál, illetve étkeznek rendszertelenül. Magadra ismertél? Eláruljuk, milyen következményei vannak ennek az életmódnak!

Ha nem alszol jókor eleget Kép forrása: creativemarket.com

3/5 Ha nem alszol jókor eleget

Nem arról van szó, hogy sosem mehetsz bulizni, vagy tönkrevágja az életedet, ha lesz egy gyereked, aki nyilván kiszámíthatatlanul alszik, és hozzá kell alkalmazkodnod a gondoskodás során. Azonban a hosszútávon, éveken, évtizedeken át tartó, felborult alvási ciklusok nagyban befolyásolják az egészségedet.

Először is a szervezeted nem tud feltöltődni, ugyanis a friss kutatások alapján a leghatékonyabban éjjel tudsz regenerálódni, mert ilyenkor az izmaid ellazulnak.

Emiatt pl. egyáltalán nem szerencsés éjszakai műszakban fizikai munkát végezni, vagy rendszeresen fennmaradni. Sajnos a szellemi munka sem éppen előnyös, mert a rengeteg feladatot végző agy is rászorul a karbantartásra, erre pedig szintén az éjszaka a legalkalmasabb. Rossz hír azoknak, akik éjszakába nyúlóan szeretnek dolgozni, tanulni, vagy akár csak tévét nézni!

Termékenységre és termelékenységre is hatással van Kép forrása: weheartit.com

4/5 Termékenységre és termelékenységre is hatással van

Óhatatlan, hogy korán keljünk, hiszen a munkahelyre oda kell érni, a gyerekeket el kell vinni óvodába, iskolába. Ezzel szintén felborítjuk a belső óránkat, főleg a hideg hónapokban, amikor egyébként is később lesz világos, és előbb sötét.

A kutatások alapján a termékenységet is befolyásolhatja a megváltozott életmódunk, nem csak a sok egyéb tényező miatt, hanem azért is, mert a nők többnyire a reggeli órákban ovulálnak, az eltolódó ritmus pedig erre szintén negatív hatással bírhat.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy minden nap csupán néhány rövid óra áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy valóban termelékenyek legyünk – ezek többnyire pont a munkába való utazással, reggeli kávézgatással telnek. Ennek a rossz rendszernek az az oka, hogy minden lépésünk időhöz kötött, pedig sokkal hatékonyabbak lehetnénk akkor, ha rugalmasabb időbeosztásban, pl. otthonról dolgozhatnánk.

 

Talán ezért nem fogysz? Kép forrása: instagram.com

5/5 Talán ezért nem fogysz?

A karcsúságodért és egészségedért is felel a belső órád. Irányítja, mikor leszel éhes, mikor kellene enned, és ebben az időszakban a tested hatékonyabban használja fel a táplálékot.

Ellenben, ha nem hallgatsz rá, csúsztatod az ebédidőt és a vacsorát, jóval nagyobb eséllyel leszel túlsúlyos. Ehhez társul az a tény is, hogy éjszaka a szervezetünk sokkal nagyobb arányban alakítja át a bevitt ételt zsírrá, mint máskor.

A jelenlegi kutatások alapján tulajdonképpen minden attól függ, mennyire alkalmazkodunk a megváltozhatatlan belső óránkhoz: amennyiben sikerül, tovább és egészségesebben élhetünk, amennyiben nem, az évek előre haladtával több betegséggel és problémával fogunk szembesülni, mint korunkbeli társaink.

Az idei Nobel-díj egyik legnagyobb jelentősége abban rejlik, hogy fel kell ismerni az egyéni igényeket, ugyanis a belső óránk egy rugóra, de mindenkinél kicsit másként működik.