Életmentő mellrákszűrés: a mammográfia és más lehetőségek

Jankovics Anna
Írta: ,
Életmentő mellrákszűrés: a mammográfia és más lehetőségek

A százszor hallott figyelmeztetés, a lerágott csont, mégis úgy tűnik, hogy a nők nagy többsége visszahúzódik csigaházába, ha erről esik szó. Félősöknek, menekülőknek ajánlom figyelmébe ezt a mondatot: a probléma akkor is ott van, ha nem veszünk tudomást róla – sőt, a probléma bajjá fajulhat. Tehát, minél előbb megyünk orvoshoz, annál biztosabb az, hogy szerencsés kimenetele lesz a dolognak. Fontos tudni, hogy a második leggyakoribb halálok a nőknél az emlőrák, ahogy azt is fontos tudni, hogy a statisztikák szerint tíz nőből egy meg is betegszik.

Kerülőutak

Akik félnek a teljes bizonyosságtól, számos kerülő utat bejárnak a mammográfia előtt. Ilyen a hőtérkép és a mamma lézer CT. Ezzel csak az a gond, hogy önmagukban ezek a vizsgálatok nem olyan pontosak, mint a mammográfia. 

Ezek a vizsgálatok nem helyettesítik a mammográfiát. Tehát, ha valaki biztos választ akar, el kell mennie mammográfiára is.
A hőtérkép, azaz ultra-termográfia

2005-ben esett szó először erről a diagnosztikai vizsgálatról. Mára Japánban első-lépcsős vizsgálatként tartják számon.

Alkalmas gyulladások kiszűrésére, hiszen a gyulladt területen fokozott a hőtermelés. A hőtérképpel az a baj, hogy számos esetben megemelkedhet az ember testhője, akár az egész testről, akár csak testrészekről beszélünk.

Arról nem is beszélve, hogy minden ember működésének vannak sajátosságai. Emiatt ezzel a vizsgálattal egyidejűleg ultrahangos vizsgálatot is végeznek. Ám ez még mindig kevés. Ezt a vizsgálatot többnyire magánrendelőkben végzik.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv