Ezt mindig tedd meg lefekvés előtt – Az életedet is megmentheti

Szirák Viki
Írta: ,

Az esti rutinod neked is valahogy úgy néz ki, hogy lezuhanyzol, fogat mosol, belebújsz a pizsidbe, és esetleg még kicsit netezgetsz elalvás előtt? Egy felmérés szerint azonban van valami, amit valószínűleg te is mindig kihagysz, pedig akár az életedet is megmentheti ez a pár másodperces cselekvés!

Mielőtt ledőlsz aludni, biztos, hogy te is mindig ellenőrzöd, kikapcsoltad-e az elektromos eszközöket, rendesen eltekerted-e a csapot, valamint azt, hogy tényleg bezártad-e a bejárati ajtót. De mi a helyzet a saját és a gyermekeid hálószobájával? Lefekvéskor mindig becsukod az ajtókat, vagy inkább nyitva hagyod őket? 

Egy amerikai felmérés szerint az USA-ban élő emberek 60%-a nem csukja be a háló ajtaját: sokan szimplán csak ehhez vannak hozzászokva, de ahol kisgyermekek is vannak, ott a szülők az ő nyugalmuk érdekében is nyitva hagyják az ajtót.

Pedig felmérések szerint, ha becsukod, azzal akár egy nap az életedet is megmentheted. Egy tűz esetében ugyanis sokszor ezen múlik minden!

Sajnos kiszámíthatatlan, mikor és mitől gyulladhat ki az otthonod, pláne a jelenlegi időszakban, amikor egyre több szintetikus anyagból készült bútort lehet vásárolni a boltokban. Hiszen sokszor az elsődleges szempont a praktikum és a kinézet; az, hogy az anyagok gyúlékonyak-e, többnyire nem mérvadó. De sajnos nem lehet előre tudni, mikor és miért üt ki tűz: egy meghibásodott vezeték vagy akár egy villámcsapás is okozhatja a lángokat, sőt, olykor egy felelőtlen szomszéd is.

Az életedet is megmentheti: ezt az egy dolgot tedd meg mindig lefekvés előtt

Felmérések szerint egy csukott ajtó tűz esetén az életedet is megmentheti, hiszen ilyenkor kevesebb mérgezőanyag jut a szoba levegőjébe, és alacsonyabb marad a hőmérséklet is.

Ez azért is fontos, mert a statisztikák szerint korábban egy tűz esetén az embereknek 17 percük volt kijutni az épületből. Kevesebb gyúlékony bútor volt a szobákban, így egyeseknek még néhány holmi kimentésére is volt idejük. Arról nem is beszélve, hogy kevesebb kár érte őket, hiszen a lángok nem jutottak el mindenhova, mire kiértek a tűzoltók. A mai adatok szerint azonban ez az idő mindössze három percre csökkent: ennyi idejük van az embereknek kijutni egy égő épületből, mielőtt mindenhová elterjedne a tűz a gyúlékony anyagok miatt.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv