Ebben az életkorban drasztikusan visszaesik a férfiak termékenysége

Zabolai Margit
Írta: ,
Ebben az életkorban drasztikusan visszaesik a férfiak termékenysége

Kép forrása: iLlex/depositphotos.com

A ketyegő biológiai óra olyasmi, amivel gyakran riogatják a párválasztás vagy gyerekvállalás előtt álló nőket, arról azonban kevesebb szó esik, hogy ha nem is olyan hangerővel, azért a férfi biológiai óra is kattog.

Az okok még nem teljesen tiszták Kép forrása: travisfimel.tumblr.com

Az, hogy pontosan mivel magyarázható a férfiak nemzőképességének csökkenése az életkorral, még további vizsgálatokat igényel, de a kutatók úgy vélik, hogy a spermaszám csökkenésével, illetve a spermiumok életképességével hozható összefüggésbe a válasz.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy a vizsgálatban részt vevő személyek IVF segítségével próbáltak teherbe esni, így az eredmények nem feltétlenül vonatkoznak azokra, akik hagyományos úton próbálnak utódot nemzeni, bár valószínűsíthető, hogy a termékenység az ő esetükben is hasonlóan alakul.

Vízválasztó lehet a 40 éves kor Kép forrása: tumblr.com

A dr. Laura Dodge által vezetett kutatócsoport 2000 és 2014 között 19.000, termékenységi programban részt vevő férfi bevonásával folytatta le a vizsgálatot.

Az eredmények azt mutatták, hogy a megtermékenyülés sikerét a férfi életkora is befolyásolta, abban az esetben is, amikor a női partner kora nem lett volna befolyásoló tényező, azaz a potenciális anya még nem múlt el 30 éves.

Azokban az esetekben, amikor a nő 30 éves kor alatt volt, a férfi pedig 30 és 35 között, a fogantatás aránya 73% volt, azonban ha a férfi elmúlt 40 éves, csak a részt vevők 46%-a nézhetett apai örömök elé.

Azokban az esetekben, amikor a nő elmúlt 35 éves, a párok 30%-kal nagyobb valószínűséggel lettek szülők, ha a férfi 30 éves kor alatt volt, mintha 30 és 35 éves kor között.

Úgy tűnik tehát, hogy a nők teherbe esésének esélyét javítja, ha férfi partnerük 35 év alatti, a 35 feletti nők esetében pedig a 30 év alatti partner növeli észrevehetően a fogantatás esélyét.