Minden éjjel leizzadsz? Az éjszakai verejtékezés 8 lehetséges egészségügyi oka

Sándor Alexandra
Írta: ,
Minden éjjel leizzadsz? Az éjszakai verejtékezés 8 lehetséges egészségügyi oka

Most nem a rémálmokról és a fűszeres ételekről lesz szó, mint az éjszakai verejtékezés kiváltóiról – hanem olyan betegségekről és állapotokról, amelyek mindenképpen orvosi figyelmet igényelnek, így érdemes ismerned őket.

Hipoglikémia
Az alacsony vércukorszint fokozott izzadással járhat. Az inzulint vagy szájon át szedhető gyógyszert használó cukorbetegek emiatt éjszakai verejtékezést tapasztalhatnak, amennyiben alvás közben túlzottan leesik a glükózszintjük.
 
Ilyenkor a vércukor értékének kiegyensúlyozottabb beállítására van szükség, hiszen az állapot a túl magas szinthez hasonlóan ugyancsak károsítja a szöveteket – egyszerűen nem jut kellő mennyiségű tápanyag a szervekhez.
Menopauza

A változókor egyik legjellegzetesebb tünete az éjszakai verejtékezés, amely a hőhullámok részeként is megjelenhet. Ebben az esetben előfordulhat, hogy majd’ megfagysz utána vagy előtte. 

Persze, más erre utaló panasz hiányában ne ess pánikba, hogy talán idő előtt bekövetkezik nálad a „kapuzárás” – vannak, akiknél az első tünetek akár öt-tíz évvel a menstruáció megszűnése előtt jelentkeznek.
 
Egy kivizsgálást azonban mindenképpen megér az ügy, már csak a további lehetséges okok miatt is!

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!