Verejtékben úszva ébredsz? Az éjszakai izzadás egészségügyi okai

Sándor Alexandra
Írta: ,
Verejtékben úszva ébredsz? Az éjszakai izzadás egészségügyi okai

Most nem a rémálmokról és a fűszeres ételekről lesz szó, mint az éjszakai verejtékezés kiváltóiról – hanem olyan betegségekről és állapotokról, amelyek mindenképpen orvosi figyelmet igényelnek, így érdemes ismerned őket.

Menopauza

A változókor egyik legjellegzetesebb tünete az éjszakai verejtékezés, amely a hőhullámok részeként is megjelenhet. Ebben az esetben előfordulhat, hogy majd’ megfagysz utána vagy előtte. 

Persze, más erre utaló panasz hiányában ne ess pánikba, hogy talán idő előtt bekövetkezik nálad a „kapuzárás” – vannak, akiknél az első tünetek akár öt-tíz évvel a menstruáció megszűnése előtt jelentkeznek.
 
Egy kivizsgálást azonban mindenképpen megér az ügy, már csak a további lehetséges okok miatt is!
Idiopátiás hiperhidrózis

Magyarul úgy is mondhatjuk, hogy kóros mértékű izzadás. Ennél az állapotnál a verejtékmirigyek túlzott aktivitást mutatnak, mégpedig idegrendszeri okból kifolyólag. 

A diagnózis pontos kiváltó tényezője egyelőre nem tisztázott, ezért az általános stressz-szint csökkentése mellett tüneti kezelést szoktak javasolni – ez extra hatékony dezodorok, hintőporok, szélsőséges esetben pedig akár hónalji botox bevetését jelenti.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!