Mindig felébredsz az éjszaka közepén? Nem szabad félvállról venni

Zabolai Margit
Írta: ,
Mindig felébredsz az éjszaka közepén? Nem szabad félvállról venni

Kép forrása: unsplash

Egy rossz éjszaka után mindenki nyűgösebb, nehezebben koncentrál, rosszabbul teljesít. Ha huzamosabb időn keresztül nem tudod átaludni az éjszakát, annak már az egészségedre is komoly hatása lehet, ezért a kellemetlenséget nem szabad félvállról venni, és meg kell szüntetni az okát – a leggyakrabban ezekre a zavaró tényezőkre gyanakodhatsz.

Közvetlenül lefekvés előtt belakmározni nem túl jó ötlet, mert a nehéz gyomor és az emésztés mellett a test nem képes megfelelően pihenni.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ugyanúgy nem tesz jót az sem, ha lefekvéskor alkohol van a szervezetedben.

Lehet, hogy egy pohár bor vagy egy üveg sör úgy érzed, segíti az elalvást, de nem a hosszan tartó, pihentető alvást: egy kutatás szerint alkohol hatására a szervezet hosszabb időt tölt a mély alvás fázisában, de rövidebben a REM fázisban, aminek normál esetben a teljes pihenés 20-25%-át kellene kitennie, és aminek elengedhetetlen a szerepe a koncentráció, a memória és a motoros képességek megfelelő működtetésében.

A Restless Legs Syndrome egy 17.század óta ismert betegség.

A lábakban kellemetlen, nyugtalan, zsibbasztó vagy kényelmetlen érzés jelentkezik, ami mozgás hatására enyhül, ezért a beteg akár önkéntelenül, észre sem véve többször is megmozgatja a lábát, ami viszont éjjelente megzavarhatja a nyugodt alvást.

Több RLS-ben szenvedő beteg is beszámolt arról, hogy a betegség tünetei estére rosszabbodnak, így érdemes konzultálni az orvosoddal az esetleges kezelési lehetőségekről, illetve azoknak a vitaminoknak a pótlásáról, amelyek hiánya ront az állapotodon.

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra