Egyszerű, de hatásos ‒ népi gyógymódok nyomában

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Régen a népi gyógymódokon kívül szinte nem létezett egyéb eljárás. Nagyanyáink még másként kezelték a betegségeket, más hatékony módszereket alkalmaztak, mint amikről ebben a modern korban hallunk. Egykettőre lement a láz, megszűnt a fájdalom, és bekövetkezett a gyógyulás. Mi az, hogy népi gyógyászat? Ennek jártunk utána.

Szájról szájra terjedtek a módszerek

A népi gyógyászat kifejezést használjuk akkor, amikor olyan hagyományokat és ismereteket használunk a gyógyulásunkhoz, amelyeket egy kultúra vagy közösség hozott létre.

Ezek sok év alatt, elsősorban megfigyelések, tapasztalatok és kipróbálás alapján gyűltek össze, és kezdetben szájról szájra terjedtek a közösségen belül.

A nagyanyák, az anyák továbbadták lányuknak, a szomszédasszonyok a szomszédasszonyoknak, a javasasszonyok a falu asszonyainak.

Például a lakóhelyük környékén található erdők és rétek gyógynövényeit gyűjtötték és használták teaként, borogatásként, amikor valaki megbetegedett.

A vérömlenyt piócával szüntették meg, a kígyó marta sebből kiszívták a mérget.

Gyógyítás házilag

Akik birtokában voltak ezeknek az ismereteknek, azoknak nem volt szükségük orvosi ellátásra, csak végső esetben, mert tudták, hogyan kell lemosni és fertőtleníteni a sebet, megszüntetni a gyulladást, a fájdalmat.

Bizonyos ételeket és italokat nagyon hatásos gyógyszernek tartottak, amelyekkel sokféle betegség megelőzhető.

Így terjedt el, hogy aki naponta megeszik egy almát, az távol tartja az orvost, vagy hogy a húsleves gyógyítja a náthát és az influenzát.

Fogadd meg ezeket a tanácsokat ‒ meglátod, hogy nálad is beválnak majd!