Egyre több a gond a bölcsességfogakkal!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A fogsorban az utolsó, nyolcas fogak általában a húszas évek elején jelentkeznek először, ezért is kapták találó nevüket. Sajnos azonban egyre ritkábban bújnak ki komplikációk és veszélyes, vagy éppen fájdalmas mellékhatások nélkül…

Esztétikai mellékhatások

A bölcsességfogak növekedésük során több, egészségügyileg vagy esztétikailag veszélyes eredménnyel járhatnak. Tönkretehetik például a gondosan ápolt fogsort, vagy elmozdíthatják a fogszabályzóval helyükre húzott fogakat, amennyiben a növekedéshez nincs elegendő helyük. 

A túlságosan egymáshoz feszülő fogak nem csupán esztétikailag jelenthetnek problémát: minél kevesebb a hely, minél kuszábbak a fogak, annál nagyobb az esélye annak, hogy nem tudod alaposan megtisztítani a fogsorodat. Ennek eredményeképpen könnyebben kialakulhat nálad fogkő, szuvasodás, ami részben a mosolyod szépségét, részben pedig fogaid egészségét is veszélyezteti.

Honnan tudod, hogy nőnek?

A növekedési folyamat nagyon változó formában jelentkezik. Vannak, akiknek úgy bújnak ki a fogaik, hogy észre sem veszik, mások szinte azonnal kínzó fájdalomra panaszkodnak. Általánosan jellemző a zsibbadás, illetve, ha valami gond merül fel, gyakori az állkapocs, állfájdalom, továbbá a fejfájás.

Ezek nem mindig jelentenek erős, nyilalló fájdalmat, gyakran inkább zavarónak, idegesítőnek hatnak, és szakaszosan jelentkeznek.

A tünetekkel emiatt nem is kell állandóan számolni – olykor a növekedés hónapokra, évekre is leállhat. Azonban, ha a bölcsességfogak az idő előrehaladtával újból továbbfejlődnek, akkor veszélyes problémákat generálhatnak.