Erre az egészségügyi problémára utalhat az, hogy hány évesen jött meg a menstruációd

Szirák Viki
Írta: ,

Több dolog is szerepet játszhat abban, hogy mikor jelentkezik először a menstruációd, de a statisztikák alapján a lányok többsége 13 évesen tapasztalja meg először a piros betűs napokat. Azt viszont talán te sem tudtad, de ha sokkal előbb vagy később kezdődött meg a menzeszed ennél az életkornál, az egy későbbi egészségügyi problémát is jelezhet! Természetesen nem kell azonnal megijedned, hiszen ezek a statisztikák arra hívják fel a figyelmet, hogy fordíts nagyobb figyelmet az egészségedre.

A korai menstruáció korai menopauzához vezet Kép forrása: shethinx.com

A Queenslandi Egyetem egyik kutatása ötvenezer nő egészségi állapotát vizsgálta meg, és ezek alapján felfedezték, hogy a korai menstruáció (azaz 12 éves kor előtti) azt is megjósolja, hogy nagyjából mikor kerül sor a menopauza kezdetére.

Átlagos helyzetben körülbelül 50 éves kor környékén lépnek bele a nők ebbe a szakaszba, de akiknek hamar jelentkezett az első vérzésük, azok 31 százalékkal nagyobb eséllyel tapasztalták meg a menopauza tüneteit már 40 és 44 éves kor között.

Ezzel fontos tisztában lenni a családalapítás szempontjából is!

A korai menstruáció és a mellrák kapcsolata Kép forrása: time.com

A korai menzesz együtt jár azzal, hogy értelemszerűen több menstruációs cikluson mész keresztül életed során, mint azok, akiknek csak évekkel később jött meg először. Ez viszont következményekkel is járhat: egy másik oxfordi kutatás tavaly felfedezte, hogy erős összefüggés van a fiatalon kezdődő menstruáció és a mellrák között.

Sőt, olyannyira, hogy akiknek 12 éves koruk előtt jelentkezett először a menzeszük, azoknál 20 százalékkal nagyobb volt a mellrák megjelenésének esélye.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy biztosan megtapasztalod ezt a betegséget, de érdemes alaposan odafigyelned a melleid egészségére!