Erre az egészségügyi problémára utal az, hogy hány évesen jött meg a menstruációd

Szirák Viki
Írta: ,

Több dolog is szerepet játszhat abban, hogy mikor jelentkezik először a menstruációd, de a statisztikák alapján a lányok többsége 13 évesen tapasztalja meg először a piros betűs napokat. Azt viszont talán te sem tudtad, de ha sokkal előbb vagy később kezdődött meg a menzeszed ennél az életkornál, az egy későbbi egészségügyi problémát is jelezhet! Természetesen nem kell azonnal megijedned, hiszen ezek a statisztikák arra hívják fel a figyelmet, hogy fordíts nagyobb figyelmet az egészségedre.

Szívproblémákra is utalhat

Számos felmérés vizsgálta azt, milyen összefüggés létezik a korai menstruáció és a szívproblémák között.

Az Oxfordi Egyetem egyik 2015-ös kutatása választ is kapott a kérdésre: az eredményeik szerint azok a lányok, akiknek az átlagosnál előbb vagy később jött meg a menzeszük először, 27 százalékkal nagyobb eséllyel tapasztaltak később szívproblémákat, és 16 százalékkal megnőtt az esélye egy lehetséges stroke-nak.

A korai menstruáció és a mellrák kapcsolata Kép forrása: time.com

A korai menzesz együtt jár azzal, hogy értelemszerűen több menstruációs cikluson mész keresztül életed során, mint azok, akiknek csak évekkel később jött meg először. Ez viszont következményekkel is járhat: egy másik oxfordi kutatás tavaly felfedezte, hogy erős összefüggés van a fiatalon kezdődő menstruáció és a mellrák között.

Sőt, olyannyira, hogy akiknek 12 éves koruk előtt jelentkezett először a menzeszük, azoknál 20 százalékkal nagyobb volt a mellrák megjelenésének esélye.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy biztosan megtapasztalod ezt a betegséget, de érdemes alaposan odafigyelned a melleid egészségére!