Egészséges a súlyod? Akkor is lehet étkezési zavarod – Íme a tünetek!

Zabolai Margit
Írta: ,

Ha étkezési zavarról van szó, az emberek hajlamosak valamilyen, a testalkaton is látható tünetre gondolni, pedig számos más jele is lehet az ilyen problémának. Az alábbi tünetek természetesen nem jelentenek automatikusan étkezési zavart, azonban – más problémákkal, panaszokkal együtt – akár teljesen egészséges, átlagos testalkat mellett is utalhatnak arra, hogy valami nincs rendben az élelmiszerekhez fűződő viszonyunkkal.

Az evés alapvetően egy közösségi élmény: szeretünk a családunkkal, barátainkkal asztalhoz ülni. Ugyanakkor az is természetes késztetés, hogy a szeretteinket figyelmeztessünk, ha úgy látjuk, egészségtelen választásokat hoznak.

Ez az oka annak, hogy az étkezési rendellenességgel küzdő emberek hajlamosak elszigetelni magukat, különösen evéskor.

Főleg, ha nagyon szigorú diétát követnek, eleve kizárnak bizonyos élelmiszercsoportokat, nagy kihívást jelent az étkezés, a más emberekkel való evés, az étkezési szokások magyarázata. A társadalmi nyomás kellemetlenséget okoz a számukra, ezért inkább magányosan esznek.

A testedzés remek dolog, és nem is azzal van baj, ha valaki elszánt, hanem azzal, ha nem ismeri fel a teste jelzéseit, vagy nem hallgat rájuk.

Még a profi sportolók is tudják, hogy van, amikor azzal teszik maguknak a legjobbat, ha kihagynak egy edzést vagy néhány napig pihenni, regenerálódni hagyják a testüket.

Ha valaki képtelen észrevenni ezeket a jeleket, vagy az edzést mindenek fölé helyezi, és még például olyan kivételes események sem vehetik rá, hogy megváltoztassa a rutinját, mint egy családi vagy munkahelyi esemény, akkor felmerül a gyanú, hogy valóban egészséges-e a testmozgás, vagy valamilyen kényszeres tevékenységről van szó.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba