Így befolyásolják az évszakok az egészséged a jin és jang elv szerint

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A természet, az évszakok váltakozásának részei vagyunk. A kínai hagyományok szerint csí erőinket befolyásolják az évszakok változásai, akkor is, amikor télen fűtött, nyáron légkondicionált helyiségbe húzódva próbálunk védekezni a szélsőséges időjárási helyzetek ellen. Akkor élsz egészségesen, ha harmóniában vagy az évszakok változásával. Tavasszal aktivizálod magad a hosszú téli esték után, nyáron pihensz, és élvezed a meleget, ősszel pedig erőt gyűjtesz a télre.

Évszakok és klimatikus tényezők

A kínai gondolkodás alapján öt évszak van: tavasz, nyár, ősz, tél és az átmenet ideje az évszakok végén. Minden évszakhoz tartozik egy elem, például a nyárhoz a Tűz, amelyhez hozzákapcsolódnak az örömök, a meleg, a növekedés.

Ezek a minőségek valószínűsíthető gyengeségeket is jelentenek, amikkel a tűz típusú emberek szembesülhetnek. Aki a Víz típusba tartozik, sokkal érzékenyebb a hidegre, mint más emberek.

A klimatikus tényezők olyan időjárási faktorok, amelyek egy adott évszakban szokásosan előfordulnak.

Nyáron hőség, télen hideg van. De ha az aktuális időjárás éppen nem felel meg az adott évszaknak – például az egész világra jellemző globális klímaváltozás miatt –, akkor gyakoribbá válnak a betegségek. 

Tavasz

Tavasszal, amikor a nap melengető sugarai előcsalogatják a föld mélyében szunnyadó erőket, gyors változások és fejlődések mennek végbe. A tavasz eleme a Fa, de a Szél ideje is.

A szélhez tartozó írásjel a kínai nyelvben egy hirtelen fuvallat, amely azt szimbolizálja, hogy a betegség a levegőn át tud terjedni.

A szél analógiája a mozgás. A tavasz sok új dolog kezdetét jelenti, a mozgások élettel telítettek, felfelé törekvőek.

A szél hordozza a változás, a mozgás, a növekedés allegóriáját. Tavasszal hajlamosak vagyunk a megfázásra.

Védd magad a széltől meleg öltözékkel, főleg a nyakadat és a mellkasodat óvd. Mozogj sokat, egyél kevesebbet, végezz méregtelenítést.