Így befolyásolják az évszakok az egészséged a jin és jang elv szerint

Írta: ,

A természet, az évszakok váltakozásának részei vagyunk. A kínai hagyományok szerint csí erőinket befolyásolják az évszakok változásai, akkor is, amikor télen fűtött, nyáron légkondicionált helyiségbe húzódva próbálunk védekezni a szélsőséges időjárási helyzetek ellen. Akkor élsz egészségesen, ha harmóniában vagy az évszakok változásával. Tavasszal aktivizálod magad a hosszú téli esték után, nyáron pihensz, és élvezed a meleget, ősszel pedig erőt gyűjtesz a télre.

Évszakok és klimatikus tényezők

1/6 Évszakok és klimatikus tényezők

A kínai gondolkodás alapján öt évszak van: tavasz, nyár, ősz, tél és az átmenet ideje az évszakok végén. Minden évszakhoz tartozik egy elem, például a nyárhoz a Tűz, amelyhez hozzákapcsolódnak az örömök, a meleg, a növekedés.

Ezek a minőségek valószínűsíthető gyengeségeket is jelentenek, amikkel a tűz típusú emberek szembesülhetnek. Aki a Víz típusba tartozik, sokkal érzékenyebb a hidegre, mint más emberek.

A klimatikus tényezők olyan időjárási faktorok, amelyek egy adott évszakban szokásosan előfordulnak.

Nyáron hőség, télen hideg van. De ha az aktuális időjárás éppen nem felel meg az adott évszaknak – például az egész világra jellemző globális klímaváltozás miatt –, akkor gyakoribbá válnak a betegségek. 

Tavasz

2/6 Tavasz

Tavasszal, amikor a nap melengető sugarai előcsalogatják a föld mélyében szunnyadó erőket, gyors változások és fejlődések mennek végbe. A tavasz eleme a Fa, de a Szél ideje is.

A szélhez tartozó írásjel a kínai nyelvben egy hirtelen fuvallat, amely azt szimbolizálja, hogy a betegség a levegőn át tud terjedni.

A szél analógiája a mozgás. A tavasz sok új dolog kezdetét jelenti, a mozgások élettel telítettek, felfelé törekvőek.

A szél hordozza a változás, a mozgás, a növekedés allegóriáját. Tavasszal hajlamosak vagyunk a megfázásra.

Védd magad a széltől meleg öltözékkel, főleg a nyakadat és a mellkasodat óvd. Mozogj sokat, egyél kevesebbet, végezz méregtelenítést.

Nyár

3/6 Nyár

Ilyenkor teljesedik be a növekedés. Hosszabbak a napok, így erősek, energikusak vagyunk, élvezzük az életet, a szeretetet. A nyár a forróság, a tűz, a jang minőség évszaka.

A jang erők a növekedésben, az aktivitásban, a világosságban, az örömökben teljesednek ki. A forróság melegít, szárít. Meleg kell a legtöbb átalakító folyamathoz, például a főzéskor. A szív, a Tűz elem szerve érzékeny a forróságra.

A Tűz elem képviselői ügyeljenek arra, hogy ne tartalékoljanak magukban túl sok meleget, forróságot, tüzet, se belülről, se kívülről.

Fogyassz színes ételeket, az ételeket gyorsan, hirtelen tűzön készítsd el. Könnyű, légies táplálékokat vegyél magadhoz. Fogyassz kevesebb sót, és több folyadékot.

Átmeneti évszak

4/6 Átmeneti évszak

A legtöbb betegség ebben az időszakban keletkezik. Próbálj alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Az átmeneti időszak eleme a Föld.

Minden, ami átalakulni készül, előtte visszamegy a földhöz, a földbe. A jin-jang átmenet nem egy hirtelen történés. Ez az évszakokra is vonatkozik.

A Föld egy középen álló tengely, körülötte forog minden. Az átmeneti időszakban táplálkozz egyszerűen, rendszeresen, és lassan, relaxáltan.

Egyél gabonákat és zöldségeket. Minden étkezéskor csak keveset egyél.

Ősz

5/6 Ősz

A tisztaság, egyszerűség ideje, amikor felkészülünk a tél hibernáló nyugalmára.

A szárazság ideje, amikor az energiák befelé és lefelé, a földbe törekszenek. Az ősz eleme a Fém.

A lombok és a bőrünk kiszárad. Szerveink megsérülhetnek a túlzott szárazság miatt. Kevesebb sót használj, lassú tűzön főzz. 

Tél

6/6 Tél

Eleme a Víz, amely hűt és nedvesít. Lefelé süllyed, ahol vagy nedvesít (a fák gyökerét), vagy gátol és blokkol (a véráramban). Hatására lassul a csí és a vér keringése.

Összehúzza az izmokat, megmerevíti és fájdalomra hajlamossá teszi azokat, főként a háton és a térdeknél.

A Víznek mozgásban kell maradnia. Fogyassz jang erősítő ételeket, amelyek mozgásban tartják a vért és a csít.

Tartsd magad melegen, pihenj sokat, őrizd meglévő energiáidat. Egyél melegítő hatású táplálékokat, főzd az ételeket sokáig, alacsony hőfokon.

Egyél befőtteket, erjesztett ételeket, használj több tengeri sót!